image

Toyota Aygo X: Ο βασιλιάς στη ζούγκλα της πόλης

Το ιαπωνικό αυτοκίνητο πόλης αποκτά περιπετειώδη χαρακτήρα, ενώ παράλληλα προσφέρει πλούσιους χώρους και ξεχωριστό στιλ.

Το ολοκαίνουργιο Toyota Aygo X (προφέρεται Aygo Cross) είναι ένα crossover μοναδικό στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Ευρώπη για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αστικής και περιαστικής ζωής στην «Γηραιά Ήπειρο». Το Aygo X προέκυψε από την έρευνα που έκανε η Toyota το ευρύτατο πελατολόγιό της σχετικά με τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις τους από ένα συμπαγές αυτοκίνητο πόλης.

Το αποτέλεσμα είναι το νεότερο compact μοντέλο στην γάμα της Toyota, το οποίο είναι «χτισμένο» πάνω στην επιτυχημένη πλατφόρμα ΤΝGA-B , που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Yaris και έπειτα στο Yaris Cross.


Μια νέα αισθητική φιλοσοφία

Αισθητικά το Aygo X είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, σύγχρονο και απόλυτα συμβατό με τις τάσεις της εποχής. Χαρακτηριστικό γνώρισμα οι μεγάλοι τροχοί, των οποίων η διάμετρος ξεκινά από τις 16 και κορυφώνεται στις 18 ίντσες ανάλογα με την έκδοση. Η διχρωμία, οι έντονοι θόλοι των τροχών και το αθλητικό εν γένει παράστημα κερδίζουν αναμφίβολα τις εντυπώσεις. 

aygo x

Το νέο πλαίσιο επέτρεψε την σημαντική αύξηση του μήκους του αυτοκινήτου, από τα 3,465 μέτρα στα 3,7. Την ίδια στιγμή το μεταξόνιο αυξήθηκε και αυτό. Η αύξηση των διαστάσεων σημαίνει και αύξηση των εσωτερικών χώρων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το χώρο αποσκευών, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην κατηγορίας με όγκο 231 λίτρων.

Η νέα χρωματική φιλοσοφία είναι εμπνευσμένη από διάφορα μπαχαρικά (Cardamon, Chilli, Ginger, Juniper), καθένα από τα οποία αποτυπώνει τις γεύσεις και τις προσωπικότητες του αυτοκινήτου, και είναι διαθέσιμα μόνο με το Aygo X.
 



Συμπαγές και ευέλικτο

Το Aygo X εφοδιάζεται με έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 1 λίτρου – ισχύος 72 ίππων και ροπής 93 Nm – ο οποίος συνδυάζεται είτε με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων είτε με αυτόματο CVT. Στην πρώτη περίπτωση η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα διαρκεί 15,6 δευτερόλεπτα και η κατανάλωση σε μεικτό κύκλο είναι 4,7 λίτρα ανά 100 χλμ. Με το αυτόματο κιβώτιο, ο χρόνος για το 0-100 είναι 15,5 δευτερόλεπτα, ενώ η μέση κατανάλωση 4,9 λ/100 χλμ. Και στις δύο περιπτώσεις, το Aygo X έχει μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και καθημερινά ελεύθερη πρόσβαση στο Δακτύλιο.

aygo x

Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του Toyota Aygo X δεν είναι έχουν να κάνουν όμως μόνο με την αισθητική αλλά με τα οδικά του χαρακτηριστικά. Η στιβαρότητα του πλαισίου, η ακρίβεια του τιμονιού, η ποιότητα λειτουργίας της ανάρτησης και η εν γένει οδική του συμπεριφορά παραπέμπουν σε μοντέλα της κατηγορίας B και μάλιστα στα καλύτερα από αυτά. Η απόδοση του 1000άρη ατμοσφαιρικού κινητήρα βρίσκει ακριβώς την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην απροβλημάτιστη κίνηση του βάρους 940 κιλών αμαξώματος και της οικονομίας καυσίμου σε όλες τις συνθήκες.
 



Εξοπλισμός και τεχνολογία

Η βασική έκδοση του Toyota Aygo X περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων): φώτα ημέρας LED, οθόνη αφής 7 ιντσών με Android Auto και Apple CarPlay, χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι, κλιματισμό, σύστημα ασφάλειας Toyota T-Mate (6 αερόσακους, αυτόματο φρενάρισμα με ανίχνευση πεζών και ποδηλατών, αναγνώριση σημάτων, ρυθμιζόμενο cruise control κ.α.).

Η X-Play προσθέτει 4 ηχεία (αντί για δύο), κάμερα οπισθοπορείας, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους εξωτερικούς καθρέπτες. Η X-Style περιλαμβάνει επίσης ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, προβολείς ομίχλης, οθόνη 8΄΄ για το σύστημα πολυμέσων και δερμάτινο τιμόνι. Η X-Pulse διχρωμία αμαξώματος, πίσω φιμέ τζάμια και ηλεκτρικά θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες. Η X-Trend σύστημα πολυμέσων Toyota Smart Connect με οθόνη 9’’, cloud σύστημα πλοήγησης, ασύρματη σύνδεση Apple CarPlay και Android Auto, ασύρματη φόρτιση κινητού, φωνητικές εντολές, ατμοσφαιρικό φωτισμό, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό και αισθητήρα βροχής. 

aygo x

Η X-Envy προσφέρει ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, γρίλια με ένθετα χρωμίου, φώτα LED, επενδύσεις από δέρμα/ύφασμα στα καθίσματα. Τέλος η X-Limited περιλαμβάνει ζάντες 18’’ (μαύρο ματ με πορτοκαλί), ηχοσύστημα της JBL με 9 ηχεία, είσοδο και εκκίνηση χωρίς κλειδί, εμπρός και πίσω αισθητήρες στάθμευσης, θερμαινόμενα καθίσματα οδηγού-συνοδηγού, καθίσματα από δέρμα/ύφασμα με πορτοκαλί ραφές, εξωτερικά και εσωτερικά στοιχεία διακόσμησης σε πορτοκαλί.
 



Ένα μοντέλο πόλης που πάει παντού

Είτε στην πόλη είτε σε ανοιχτούς δρόμους, ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας πρέπει να ξεχωρίζει επειδή είναι συμπαγές και ευέλικτο αλλά και να δίνει εμπιστοσύνη στον οδηγό του. Πρέπει επίσης να δημιουργεί και να επιτυγχάνει ένα συναισθηματικό δεσμό, ενώ ενσωματώνει τις καλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις σε ένα συμπαγές πακέτο που είναι ταυτόχρονα και πολύ οικονομικό. Το ολοκαίνουργιο Toyota Aygo X τα προσφέρει όλα αυτά - και πολλά άλλα.