image

Η ζωή με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η ηλεκτροκίνηση μπήκε στη ζωή μας και κάθε μέρα που περνάει αποκτάμε περισσότερη εξοικείωση με έναν κόσμο που κάποτε ήταν άγνωστος.

Παρότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο οπτικά δεν ξεχωρίζει πλέον από τα συμβατικά, στην πράξη όλα είναι διαφορετικά. Ναι, το γκάζι και το φρένο παραμένουν, ωστόσο ο τρόπος οδήγησης, οι καθημερινές συνήθειες, η αίσθηση, όλα αλλάζουν. Τα πρατήρια καυσίμου αποτελούν πλέον μια εικόνα ενός πρόσφατου παρελθόντος -εκτός αν έχουν διαθέσιμο φορτιστή ή τα ελαστικά χρειαστούν αέρα.

Η κάποτε απλή και συνηθισμένη διαδικασία αναπλήρωσης καυσίμου διάρκειας πέντε λεπτών καταργείται και πλέον ο προγραμματισμός φόρτισης παίρνει τη θέση της. Υπό την έννοια ότι καλό είναι να συνδυάζονται οι εκάστοτε αγορές με αναπλήρωση ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε ο χρόνος τουλάχιστον μισής ώρας που απαιτείται για την ανάκτηση μερικών kWh να μην πηγαίνει χαμένος.

Οι χώροι στάθμευσης διαφόρων super market, εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, αποτελούν τη νέα καθημερινότητα του οδηγού. Ειδικά αν αυτός δεν έχει τη δυνατότητα οικιακής φόρτισης, καθώς στους παραπάνω χώρους μπορεί κανείς να βρει δεκάδες πλέον σταθμούς φόρτισης.

Ηλεκτροκίνηση 101

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Καθώς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ελάχιστα προσομοιάζει λειτουργικά με ένα συμβατικό, καλό θα είναι να διαβάσουμε με προσοχή, ευλαβικά και πραγματοποιώντας σχετικές δοκιμές στο πεδίο -στο αυτοκίνητο δηλαδή- όλα όσα αναφέρονται στο owners manual. Το οποίο μπορεί να έχει περίπου 300 σελίδες και να φοβίζει αρχικά η ανάγνωσή του, ωστόσο αυτή θα σας γλιτώσει από πολλά... γαλλικά στη συνέχεια. Παρότι οι πωλητές ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να είναι πολύ αναλυτικοί στην ενημέρωσή σας κατά την παράδοση του αυτοκινήτου, πιστέψτε μας ότι υπάρχουν δεκάδες λεπτομέρειες που θα προκύψουν στη συνέχεια και απαιτούν την προσοχή σας.

id.4

Τα σύγχρονα και ειδικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα χειριζόμαστε πλέον από μενού ψηφιακών συστημάτων πολυμέσων και όχι από διακόπτες. Οπότε, τόσο η εξοικείωση με ψηφιακές συσκευές όσο και η ανάγνωση και κατανόηση του owners manual, είναι προαπαιτούμενα για την οδήγησή τους.

Η φόρτιση είναι η πρώτη μέριμνα

Κίνηση δεύτερη, η οποία πρέπει να έχει γίνει ίσως και πριν από την αγορά του ηλεκτρικού οχήματος: Ενημέρωση για τις εταιρείες που διαθέτουν ευρύ δίκτυο φόρτισης και κατέβασμα των αντίστοιχων apps στο κινητό. Οι εφαρμογές της κάθε εταιρείας είναι απαραίτητες για να μπορείτε να εντοπίσετε σε κάθε περίπτωση τον πιο κοντινό σταθμό φόρτισης και τις «κατεβάζετε» δωρεάν. Επίσης, σας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσετε, να σταματήσετε και να πληρώσετε τη φόρτιση.

Εννοείται φυσικά πως όποιος έχει τη δυνατότητα οικιακής φόρτισης, τοποθετεί άμεσα ένα wallbox στο σπίτι του, το οποίο επιδοτείται όπως και τα ηλεκτρικά οχήματα, μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Φορτίζοντας στο σπίτι κατά κύριο λόγο, το κόστος λειτουργίας μειώνεται εκθετικά.

Προσοχή δεν (σας) ακούει κανείς

Αναφορικά με την οδήγηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ειδικά στα στενά της πόλης πρέπει ο οδηγός να είναι πολύ προσεκτικός. Παρότι όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράγουν ένα ψηφιακό ήχο έως την ταχύτητα των 25-30 χλμ./ώρα για να γίνονται αντιληπτά, οι πεζοί δεν έχουν ακόμα πραγματοποιήσει τον απαραίτητο συνειρμό τέτοιων ηχητικών δεδομένων με αυτοκίνητο.

id.4

Ταυτόχρονα θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή για πολλές – πολλές ερωτήσεις. Αρκετοί οδηγοί θα σας προσεγγίσουν για να μάθουν πως είναι η οδήγηση, τι συμβαίνει με τη φόρτιση, το ύψος των τιμών και οτιδήποτε άλλον μπορεί να βάλει ο νους σχετικά με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που οδηγείτε.