image

Οι νέες μορφές μετακίνησης

Ευέλικτα, έξυπνα και προσιτά στην αγορά και τη χρήση, τα μικρο-οχήματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στους δρόμους των πόλεων.

Η νέα τάση στις μετακινήσεις εντός των πόλεων περιλαμβάνει τη χρήση μικρο-οχημάτων. Στους ελληνικούς δρόμους βλέπουμε όλο και συχνότερα ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα, ηλεκτρικά σκούτερ και τετράκυκλα οχήματα. Η δημοφιλία τους – κυρίως στο νεανικό κοινό – μπορεί εύκολα να εξηγηθεί, καθώς συνοδεύονται από μία σειρά πλεονεκτημάτων.

Καταρχάς, το κόστος απόκτησής τους είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο ενός αυτοκινήτου ή ακόμα και μίας μοτοσικλέτας. Και καθώς αρκετά από τα μικρο-οχήματα είναι ηλεκτρικά, ευνοούνται από την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Επίσης, το κόστος χρήσης τους είναι ασύγκριτα μικρότερο από το αντίστοιχο ενός συμβατικού οχήματος που καταναλώνει βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης. Χωρίς τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα τα περισσότερα από αυτά, επιβαρύνουν τον κάτοχό τους μόνο με το κόστος φόρτισης. Όταν μάλιστα η φόρτιση γίνεται στο σπίτι ή το γραφείο, το κόστος είναι αρκετά χαμηλό.

Αν μάλιστα επιλεγεί η κοινή χρήση οχημάτων μικροκινητικότητας, τότε υπάρχει μόνο το κόστος μίσθωσης, καθώς π.χ. τα ηλεκτρικά πατίνια είναι φορτισμένα. Μάλιστα αρκετοί επιλέγουν ηλεκτρικά μικρο-οχήματα στις διακοπές τους, καθώς η ενοικίασή τους είναι αρκετά φθηνότερη από αυτή ενός αυτοκινήτου. Σε ορισμένα μέρη, όπως στην Αστυπάλαια, υπάρχουν ειδικές εφαρμογές για τις υπηρεσίες κοινής χρήσης οχήματος (vehicle sharing).

Η χρήση ενός μικρο-οχήματος εντός πόλης, αυξάνει την ευελιξία και ταυτόχρονα μειώνει τους χρόνους μετακίνησης και το άγχος. Μηδενίζεται επίσης ο χρόνος για ανεύρεση θέσης στάθμευσης, ενώ πλέον τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να παρκάρουν ελεύθερα στις δημοτικές θέσεις.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τη συμβολή μας στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το αποτύπωμα από τη χρήση ενός ηλεκτρικού οχήματος μικροκινητικότητας είναι εξαιρετικά μικρό.

Ηλεκτρικά πατίνια

ηλεκτρικά πατίνια

Τα πιο διαδεδομένα οχήματα μικροκινητικότητας είναι τα πατίνια. Οδηγούνται χωρίς δίπλωμα, θα πρέπει όμως να λαμβάνονται μέτρα αυτοπροστασίας, όπως η χρήση κράνους και αντανακλαστικού γιλέκου. Το όριο ταχύτητάς τους δεν υπερβαίνει τα 25 χλμ/ώρα, οπότε δεν μπορούν να κινούνται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Το κόστος απόκτησής τους είναι αρκετά χαμηλό, καθώς οι τιμές αρχίζουν από 300-400 ευρώ.

Ηλεκτρικά ποδήλατα

ηλεκτρικά ποδήλατα

Εδώ απαιτείται και η συμμετοχή του αναβάτη, καθώς υπάρχει απλά ηλεκτρική υποβοήθηση στο πετάλι. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα διευκολύνουν την άσκηση, επιτρέποντας την ποδηλασία για μεγαλύτερης αποστάσεις και σε σημεία με ανωφέρεια. Το κόστος τους είναι μεγαλύτερο, όμως δικαιούνται κρατική επιδότηση.

Ηλεκτρικά scooter

ηλεκτρικά scooter

Τα ηλεκτρικά μηχανάκια είναι αρκετά διαδεδομένα στην Ευρώπη και πλέον αρχίζουμε να τα βλέπουμε και στη χώρα μας. Ορισμένα από αυτά (με χαμηλή ισχύ και μέγιστη ταχύτητα) μπορούν να κινηθούν χωρίς πινακίδα και άδεια οδήγησης. Υπάρχει πληθώρα επιλογών ποιότητας και κόστους αγοράς, με τις τιμές τους να αρχίζουν από περίπου 1.000 ευρώ. Και αυτή η κατηγορία δικαιούται την έκπτωση μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Ηλεκτρικά τετράκυκλα

ηλεκτρικά τετράκυκλα

Όπως λέει και το όνομά τους διαθέτουν τέσσερις ρόδες, άρα μοιάζουν περισσότερο με αυτοκίνητο. Τα οχήματα της κατηγορίας ΑΜ μπορούν να οδηγηθούν και από 16χρονους, με δίπλωμα μοτοποδηλάτου, εφόσον η μέγιστη ταχύτητά τους είναι έως 45 χλμ/ώρα. Προσφέρουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες, ενώ η αυτονομία με μία φόρτιση φθάνει τα 60-70 χλμ. H τιμή αγοράς τους πλησιάζει τις 10.000 ευρώ, όμως δικαιούνται κρατικής επιδότησης, ύψους 3.000 ευρώ.