Συμβουλές για την οδήγηση μοτοσικλέτας στη βροχή

Συμβουλές για την οδήγηση μοτοσικλέτας στη βροχή

Η οδήγηση μοτοσικλέτας στη βροχή είναι πάντα μια πρόκληση, αλλά με τις κατάλληλες γνώσεις μπορεί να γίνει ασφαλής και εν μέρει διασκεδαστική. Πρώτο και βασικό μέλημα του αναβάτη είναι φυσικά ο εξοπλισμός. Όλα ξεκινούν από εκεί καθώς θα πρέπει το σώμα να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ανεπηρέαστο για να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Επιλέγουμε λοιπόν ένα καλό σετ αδιάβροχα (παντελόνι-μπουφάν), γάντια, μπότες και για τις πιο κρύες ημέρες ένα θερμαινόμενο γιλέκο. Στο κράνος καλό είναι να έχουμε μια αντιθαμπωτική ζελατίνα η οποία να μην είναι φιμέ για καλύτερη ορατότητα.

image

Ομαλές κινήσεις

Στο κομμάτι της οδήγησης το πιο βασικό είναι να είμαστε όσο το δυνατον πιο ομαλοί στις κινήσεις μας. Το άνοιγμα του γκαζιού, το φρενάρισμα, οι αλλαγές κατεύθυνσης πρέπει να γίνονται με ηρεμία και χωρίς απότομες κινήσεις. Ακόμα ένα σημαντικό σημείο είναι η ορατότητα και η προσοχή στους υπόλοιπους. Οδηγούμε πολύ πιο αμυντικά, ιδιαίτερα στα στενά διότι οι υπόλοιποι οδηγοί, αλλά και εμείς, δεν έχουμε καλή ορατότητα με αποτέλεσμα να γίνουν λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

image

Προσοχή στις ανωμαλίες

Πολύ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουν οι αναβάτες σε τυχόν ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Όταν έχει βρέξει πολλές από τις κακοτεχνίες στο δρόμο "κρύβονται" με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να υποθέσουμε τι υπάρχει κάτω από τη λίμνη νερού. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το πέρασμα πάνω από λιμνάζοντα νερά. Τέλος, όταν η βροχή έχει σταματήσει καλό είναι να ακολουθήσουμε την πιο στεγνή γραμμή στο οδόστρωμα ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή πρόσφυση ανά πάσα στιγμή.