Yamaha Tracer 9: Ο δρόμος προς την κορυφή

Yamaha Tracer 9: Ο δρόμος προς την κορυφή

Η Yamaha όταν παρουσίασε το Tracer 9 γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει για να συνεχίσει να πουλάει σαν ζεστό ψωμί στις αγορές όλου του κόσμου. Η συνταγή άλλωστε ήταν επιτυχημένη από την πρώτη εκτέλεση, πίσω στο 2015, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο Tracer 900 και το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να «λειάνει τις γωνίες» προκειμένου το μοντέλο να εκτοξευτεί ξανά στην κορυφή. Η Yamaha ωστόσο δεν έμεινε μόνο σε επιφανειακές αναβαθμίσεις και προχώρησε σε πιο ουσιαστικές αλλαγές, δημιουργώντας ένα νέο Tracer 9 το οποίο είναι πιο ώριμο από ποτέ.

Yamaha Tracer 9

image

Τα νέα δεδομένα

Η αναβαθμισμένη sport touring μοτοσικλέτα της Yamaha είναι πραγματικά καινούρια. Σε όλους τους τομείς είναι αναβαθμισμένη και σε μερικά σημεία είναι σαν να οδηγείς άλλη μοτοσικλέτα - σαφώς καλύτερη. Σχεδιαστικά το μοντέλο ακολουθεί την ίδια δομή με το παρελθόν έχοντας όμως επανασχεδιασμένη μάσκα με LED φωτιστικά σώματα και προβολείς, πλαϊνά πλαστικά για καλύτερη κάλυψη από τα στοιχεία της φύσης και ενισχυμένο υποπλαίσιο για μεγαλύτερη δυνατότητα φόρτωσης. Ο σχεδιασμός είναι σύγχρονος και σίγουρα κάνει τη μοτοσικλέτα να ξεχωρίζει ανάμεσα στις sport touring της αγοράς.

Yamaha Tracer 9

Η Yamaha για το 2022 αναβάθμισε τον τρικυλινδρο CP3 κινητήρα στα 889 κ.εκ. ο οποίος πλέον αποδίδει 119 ίππους στις 10.000 σ.α.λ. με τη ροπή να αυξάνεται στα 93 Nm στις 7.000 σ.α.λ. Το μοτέρ έχει αλλάξει σημαντικά στα εσωτερικά του μέρη, αλλά εκεί που έχει γίνει κορυφαία δουλειά είναι στην απόκριση του γκαζιού. Η Yamaha έχει βάλει όλη της τη μαεστρία και έχει δημιουργήσει ένα εκπληκτικό ηλεκτρονικό γκάζι (Ride-By-Wire) το οποίο λειτουργεί ομαλά και με ακρίβεια που πλέον αρμόζει στις ανάγκες της μοτοσικλέτας. Διαθέτει επίσης και νέο αισθητήρα θέσης του γκριπ για ακόμα πιο βελτιωμένη διαχείριση της ισχύος.

Yamaha Tracer 9

Η ECU κεντρική μονάδα συνεργάζεται με μονάδα IMU 6 αξόνων η οποία προέρχεται από το κορυφαίο superbike YZF-R1. Η μονάδα ελέγχει το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης με ευαισθησία στις κλίσεις, το σύστημα ελέγχου ολίσθησης, το σύστημα ελέγχου της ανύψωσης του εμπρός τροχού και το σύστημα ελέγχου της πέδησης (ABS στροφής). Ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει όλα αυτά τα συστήματα όπως εκείνος θέλει, ενώ έχει στη διάθεσή του και τέσσερις επιλογές οδήγησης D-Mode σχεδιασμένες από τη Yamaha για συνθήκες σπορ οδήγησης, ταξιδιού και για συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Το σύνολο συνοδεύεται από έναν νέο συμπλέκτη A&S περιορισμένης ολίσθησης, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων είναι 6τάχυτο μηχανικό. Στην περίπτωση της έκδοσης GT το κιβώτιο ταχυτήτων είναι εξοπλισμένο με σύστημα quickshifter για ταχύτερες αλλαγές ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη.

Yamaha Tracer 9

Το νέο Tracer 9, όπως και το GT, διαθέτει νέο αλουμινένιο πλαίσιο με χαμηλό βάρος και ιδιαίτερη προσοχή στη γεωμετρία προσφέροντας καλύτερη ακαμψία, σταθερότητα και σπορ ευελιξία. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι KYB 41mm και ένα μονό αμορτισέρ το οποίο επίσης ρυθμίζεται. Τα φρένα αποτελούνται από δύο δίσκους 298mm εμπρός και έναν δίσκο πίσω 245mm με ABS στροφής, ενώ οι τροχοί είναι 17 ιντσών με τις ζάντες να έχουν τεχνολογία SpinForged από αλουμίνιο. Το βάρος του Tracer 9 είναι στα 218 κιλά, ενώ στην έκδοση GT το βάρος είναι στα 220 κιλά.

image

Εδώ είναι το ταξίδι

Σε σχέση με το απλό Tracer 9, η έκδοση GT είναι εξοπλισμένη με ημιενεργητική ανάρτηση της KYB, πλήρως ρυθμιζόμενη. Το σύστημα ελέγχεται ηλεκτρονικά από την ECU και προσαρμόζει σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας τις αποσβέσεις προκειμένου να υπάρχει ομαλή και ασφαλής συμπεριφορά της μοτοσικλέτας ανεξάρτητα από τις συνθήκες οδήγησης ή την κατάσταση του οδοστρώματος.

Yamaha Tracer 9

Στον εξοπλισμό, το νέο Tracer 9 είναι κορυφαίο καθώς διαθέτει LED φωτιστικά σώματα, ρυθμιζόμενη σέλα σε δύο σημεία, σύστημα αυτόματης ρύθμισης ταχύτητας ταξιδιού (Cruise Control), ρεζερβουάρ 18 λίτρων με αυξημένη αυτονομία κοντά στα 350 χιλιόμετρα, ρυθμιζόμενη ζελατίνα δέκα επιπέδων, δυνατότητα φόρτωσης δύο πλαϊνών βαλιτσών με μέγιστο ωφέλιμο βάρος 193 κιλά, δύο ψηφιακές οθόνες TFT 3,5 ιντσών με πλούσιες πληροφορίες και δυνατότητα συνδεσιμότητας με smartphone. Στην περίπτωση της έκδοσης GT η μοτοσικλέτας διαθέτει επίσης σύστημα προβολέων στροφής LED το οποίο βοηθάει στην καλύτερη ορατότητα στις στροφές, θερμαινόμενα grip, ειδικό χρωματισμό και γραφικά και σκληρές πλαϊνές βαλίτσες.

Yamaha Tracer 9

Τις δύο εκδόσεις του νέου Tracer 9 μπορείτε να τις βρείτε στο δίκτυο της Μοτοδυναμικής. Η απλή έκδοση είναι διαθέσιμη σε δύο χρωματισμούς Redline και Tech Kamo και η έκδοση GT σε τρεις χρωματισμούς Icon Grey, Redline και Tech Kamo.