Triumph Tiger 1200: Βρετανός εξερευνητής

Triumph Tiger 1200: Βρετανός εξερευνητής

Μπορεί να άργησε, αλλά ήρθε με κρότο. Ο λόγος για το πολυαναμενόμενο Triumph Tiger 1200, πάνω στο οποίο οι Βρετανοί δούλεψαν πολύ σκληρά για να παραδώσουν το πιο ολοκληρωμένο adventure μοντέλο στην ιστορία τους. Το νέο Tiger 1200 αποτελεί την ναυαρχίδα της εταιρείας στην κατηγορία των μεγάλων μοτοσικλετών περιπέτειας, έχοντας υπερσύγχρονα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, κορυφαίo επίπεδo ασφάλειας και άνεσης, τεράστιες δυνατότητες κίνησης σε άσφαλτο και χώμα και έναν κινητήρα με την τρικύλινδρη σφραγίδα της Triumph.

Triumph Tiger

Εμφανισιακά ο νέος «Τίγρης» έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εντυπωσιάζει από όπου και αν τον κοιτάξεις. Στο εμπρός μέρος συναντάμε LED διπλά φωτιστικά σώματα τα οποία συνοδεύονται από ψηλό αεροδυναμικό φτερό και μεγάλη ζελατίνα προστασίας από τον αέρα. Τα πλαϊνά πλαστικά έχουν έντονες γωνίες και αγκαλιάζουν όμορφα το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, ενώ πιο πίσω είναι σε κοινή θέα το αλουμινένιο υποπλαίσιο που δίνει μια περιπετειώδη χροιά στη μοτοσικλέτα. Το μόνο σίγουρο όταν κοιτάζεις το νέο Tiger είναι η ποιότητα και η πολυτέλεια που εκπέμπει, με adventure πινελιές που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Triumph Tiger

Ίσως, η μεγαλύτερη αλλαγή στη νέα μοτοσυκλέτα της Triumph έρχεται από τον κινητήρα. Στην καρδιά του νέου Tiger βρίσκεται το τρικύλινδρο σύνολο T-Plane των 1.160 κ.εκ. το οποίο αποδίδει 150 ίππους στις 9.000 σ.α.λ. και 130Nm ροπής στις 7.000 σ.α.λ. Ο κινητήρας συνοδεύεται από υψηλού επιπέδου ηλεκτρονικά συστήματα, όπως ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης, πολλαπλές επιλογές οδήγησης, ηλεκτρονικό γκάζι και ρυθμιζόμενο ABS στα φρένα.

Triumph Tiger 1200 2022

Η μετάδοση γίνεται μέσω άξονα, όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, αλλά με σημαντική μείωση στο βάρος. Σε κάποιες εκδόσεις του μοντέλου συναντάμε σύστημα ραντάρ το οποίο προσφέρει ειδοποίηση τυφλού σημείου (Blind Spot) και αλλαγής λωρίδας όπως και σύστημα quickshifter στο κιβώτιο ταχυτήτων για γρήγορες αλλαγές χωρίς συμπλέκτη.

image

Ελαφρύτερo και πιο ικανό από ποτέ

Το πλαίσιο είναι εντελώς καινούριο και σημαντικά πιο ελαφρύ. Η Triumph αναφέρει πως το νέο Tiger είναι κατά 25 κιλά ελαφρύτερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο φτάνοντας τα 240 κιλά. Πολύ προσεκτική δουλειά έχει γίνει στις αναρτήσεις με την Triumph να έχει εξοπλίσει το νέο Tiger με ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της Showa - 49mm ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός και μονό αμορτισέρ πίσω - οι οποίες έχουν προεπιλεγμένα προγράμματα, αλλά και πάρα πολλές ρυθμίσεις τις οποίες μπορεί να κάνει ο αναβάτης για να φέρει τη μοτοσικλέτα στα μέτρα του.

Triumph Tiger 1200 2022

Τα φρένα είναι από την κορυφαία σειρά Brembo Stylema με δίσκους 320mm εμπρός και 282mm πίσω, η τρόμπα είναι ακτινική της Magura, ενώ είναι εξοπλισμένο και με cornering ABS. Στον εξοπλισμό συναντάμε μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών η οποία παρέχει άφθονες πληροφορίες, ενώ διαθέτει σύστημα συνδεσιμότητας με ενσωματωμένο πλοηγό μέσω της εφαρμογής My Triumph. Η ζελατίνα εμπρός είναι ρυθμιζόμενη, ενώ η μοτοσικλέτα διαθέτει LED φωτιστικά σώματα, σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί και σε κάποια μοντέλα σύστημα ενεργητικού φωτισμού στροφής.

Triumph Tiger 1200 2022

image

Πέντε διαφορετικές εκδόσεις για το νέο Tiger

Η Triumph προσφέρει το νέο Tiger σε πέντε εκδόσεις. Οι τρεις από αυτές είναι οι GT, GT Pro και GT Explorer, ενώ θα υπάρχουν ακόμα δύο Rally εκδόσεις για πιο σκληρή χρήση εκτός δρόμου. Στην περίπτωση των GT, οι τροχοί του Tiger 1200 είναι χυτοί αλουμινένιοι με 19 ιντσών διάσταση εμπρός και 18 ιντσών διάσταση πίσω. Η πιο απλή έκδοση είναι η Tiger GT η οποία κοστίζει 18.990€ και διαθέτει στον εξοπλισμό εκτός από τα βασικά, ρεζερβουάρ 20 λίτρων και τρία προγράμματα οδήγησης.

Triumph Tiger 1200 2022

Η αμέσως επόμενη έκδοση είναι η Tiger GT Pro στα 20.990€. Εδώ έχουμε επιπλέον κεντρικό στάντ, σύστημα Cruise Control, σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης στην ανηφόρα, πέντε προγράμματα οδήγησης, ενεργητικά φώτα στροφής, LED προβολείς και θερμαινόμενα γκριπ.

Triumph Tiger 1200 2022

Τέλος, στην κορυφαία έκδοση Tiger GT Pro Explorer η τιμή είναι στα 22.990€. Η μοτοσικλέτα διαθέτει ρεζερβουάρ 30 λίτρων για μεγαλύτερη αυτονομία και επιπλέον της GT Pro έκδοσης, σύστημα ραντάρ με σύστημα τυφλού σημείου, σύστημα ελέγχου της πίεσης των ελαστικών, προστατευτικές μπάρες κινητήρα και θερμαινόμενη σέλα επιβάτη και συνεπιβάτη.

Triumph Tiger 1200 2022

Στις εκδόσεις Rally υπάρχουν δύο επιλογές. Στην Tiger Rally Pro η τιμή είναι στα 21.990€. Εδώ, ο εμπρός τροχός είναι 21 ιντσών με ακτινωτές ζάντες σε σχέση με τους χυτούς τροχούς 19 ιντσών των εκδόσεων GT. Στα υπόλοιπα ο εξοπλισμός είναι σχεδόν ίδιος με εκείνον του GT Pro, με μια μικρή διαφορά στη διαδρομή της ανάρτησης η οποία είναι 220mm σε σχέση με τα 200mm της GT έκδοσης, ενώ υπάρχει και μια επιπλέον επιλογή οδήγησης Off-Road. Τέλος, έχουμε και την κορυφαία έκδοση Tiger Rally Po Explorer με τιμή στα 23.990€. Και εδώ έχουμε 21 ιντσών εμπρός τροχό, ρεζερβουάρ 30 λίτρων και τον πλήρη εξοπλισμό που αναφέρθηκε ήδη στο Rally Pro στο GT Pro Explorer.