Yamaha Ténéré: Ταξίδι χωρίς όρια

Yamaha Ténéré: Ταξίδι χωρίς όρια

Η Yamaha έχει αρχίσει να δημιουργεί το δικό της θρύλο στον τομέα των adventure μοτοσικλετών βασιζόμενη κυρίως στο εξαιρετικό Ténéré 700. Η μοτοσικλέτα δημιουργήθηκε με βάση την κληρονομιά της συμμετοχής της Yamaha στο περίφημο Ράλλυ Ντακάρ με το θρυλικό XT το οποίο μας χάρισε ένα ικανότατο μοντέλο περιπέτειας με ιδιαίτερη έμφαση στις εκτός δρόμου διαδρομές και τις εξερευνήσεις.

Yamaha Tenere

Το Ténéré 700 του 2022 είναι αναβαθμισμένο σχεδιαστικά έχοντας πιο λεπτή σιλουέτα και πιο εργονομική σέλα. Το φωτιστικό σώμα εμπρός ξεχωρίζει με τους τέσσερις προβολείς LED, ενώ οι μεγάλοι ακτινωτοί τροχοί και το λεπτό πίσω μέρος ξεκαθαρίζουν από την αρχή πως αυτή η μοτοσικλέτα είναι έτοιμη για περιπέτεια.

image

Let's go Rally

Στην έκδοση Rally, το Ténéré έχει τα αγωνιστικά γραφικά της Yamaha με το περίφημο Speed Block σε λευκό και κόκκινο χρωματισμό, χρυσές ζάντες και προστατευτικά σε ψυγείο και κινητήρα για πιο σκληρές συνθήκες κίνησης εκτός δρόμου. Το μοντέλο συνοδεύεται επίσης από τελικό εξάτμισης της Akrapovic.

Yamaha Tenere

Ο κινητήρας και στις τρεις εκδόσεις Ténéré 700, Ténéré 700 Rally και Ténéré 700 World Raid είναι ίδιος. Το δικύλινδρο CP2 σύνολο των 689 κ.εκ. αποδίδει 72,4 ίππους στις 9.000 σ.α.λ. και 68Nm ροπής στις 6.500 σ.α.λ. Ο κινητήρας φημίζεται για την ροπάτη λειτουργία του, την πολύ καλή απόκριση στο γκάζι και την εξαιρετική μεταφορά της ισχύος στην άσφαλτο χαρίζοντας εξαιρετικές επιδόσεις και ευκολία στον χειρισμό.

Yamaha Tenere

Το πλαίσιο είναι διπλό σωληνωτό για μεγάλη αντοχή και συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός και ένα μονό αμορτισέρ πίσω με διαδρομή 200mm. Τα φρένα αποτελούνται από δύο δίσκους 282mm εμπρός και έναν δίσκο 245mm πίσω με δυνατότητα απενεργοποίησης του ABS. Οι τροχοί είναι 21 ιντσών εμπρός και 18 ιντσών πίσω και το βάρος της μοτοσικλέτας είναι 204 κιλά με όλα της τα υγρά. Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 16 λίτρα για μεγάλη αυτονομία.

image

Με άρωμα Dakar η έκδοση World Raid

Τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά όσον αφορά τις αναρτήσεις και την εργονομία στη νέα έκδοση World Raid. Η μοτοσικλέτα προορίζεται τόσο για μεγαλύτερα ταξίδια όσο και για πιο σκληρή χρήση εκτός δρόμου και η Yamaha έχει φροντίσει να πλαισιώσει προσεκτικά το μοντέλο με δυναμικά αξεσουάρ. Η Yamaha έχει τοποθετήσει στη νέα αυτή έκδοση διπλό ρεζερβουάρ καυσίμου τα οποία αγκαλιάζουν το πλαίσιο. η συνολική χωρητικότητα πλέον ανεβαίνει στα 23 λίτρα και η αυτονομία φτάνει πλέον τα 500 χιλιόμετρα. Ο νέος σχεδιασμός των ρεζερβουάρ ωφελεί και τη θέση οδήγησης καθώς είναι πιο χαμηλό το εμπρός μέρος της σέλας για καλύτερο χειρισμό και ελευθερία κινήσεων πάνω στη μοτοσικλέτα.

Yamaha Tenere

Η σέλα στο World Raid είναι δυο τμημάτων και δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να αφαιρέσει το πίσω μέρος σε περίπτωση που θέλει να ταξιδέψει μόνος. Στη θέση της μπορεί να τοποθετήσει σχάρα για αποσκευές από την λίστα αξεσουάρ της Yamaha. Πολύ σημαντική είναι η αναβάθμιση στις αναρτήσεις καθώς στο εμπρός μέρος συναντάμε ανεστραμμένο πιρούνι της KYB 43mm με διαδρομή 230mm και όλες τις ρυθμίσεις, ενώ πίσω βρίσκουμε ένα μονό αμορτισέρ αγωνιστικών προδιαγραφών με piggyback από αλουμίνιο και διαδρομή 220mm. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το αμορτισέρ τιμονιού της Ohlins για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και οδηγική απόλαυση.

Yamaha Tenere

Η έκδοση Ténéré 700 World Raid είναι εξοπλισμένη με νέα έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με δυνατότητα συνδεσιμότητας με smarthphone. Η οθόνη έχει τρεις διαφορετικούς τρόπους εμφάνισης, ενώ μέσω της εφαρμογής MyRide της Yamaha μπορεί ο αναβάτης να ενημερωθεί για κλήσεις, μηνύματα, να επιλέξει την αγαπημένη του μουσική και να έχει σύστημα πλοήγησης.

Yamaha Tenere

Από την οθόνη μπορεί ο αναβάτης να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις επιλογές εμπλοκής του ABS, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης και το τερέν. Το βάρος της έκδοσης World Raid ανεβαίνει στα 220 κιλά λόγω του μεγαλύτερου ρεζερβουάρ, ενώ νέο είναι και το κουτί του φίλτρου αέρα για καλύτερη και πιο καθαρή «αναπνοή» του κινητήρα.


Τα νέα Yamaha Ténéré μπορείτε να τα βρείτε στο δίκτυο της Μοτοδυναμικής. Οι χρωματισμοί στην απλή έκδοση είναι δύο, Icon Blue και Midnight Black, στην έκδοση Rally είναι μία η Heritage White, ενώ στην έκδοση World Raid είναι δύο, Icon Blue και Midnight Black.