Οδοιπορικό στο Μεσολόγγι: Το ταξίδι της ηλεκτροκίνησης ξεκίνησε

Οδοιπορικό στο Μεσολόγγι: Το ταξίδι της ηλεκτροκίνησης ξεκίνησε

Newsroom

Το δίκτυο φόρτισης incharge της nrg, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο ταχυφορτιστών στην Ελλάδα με 41 σημεία ταχείας παροχής ενέργειας για ηλεκτρικά οχήματα. Τα 24 από αυτά είναι εγκατεστημένα σε πρατήρια αυτοκινητοδρόμων Σ.Ε.Α. Shell & AVIN, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού οδικού δικτύου.

incharge nrg

Με αυτή τη δυνατότητα, επιλέξαμε ένα από τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς, την BMW iX3 και χωρίς το άγχος της αυτονομίας, ξεκινήσαμε. Προορισμός μας το Μεσολόγγι, μια πόλη πασίγνωστη και ιστορική, ελάχιστα όμως αξιοποιημένη τουριστικά, η οποία κρύβει πραγματικούς θησαυρούς.

image

Το ταξίδι της ηλεκτροκίνησης ξεκινά με incharge

Η εκκίνηση από την Αθήνα μας βρίσκει με ένα ποσοστό μπαταρίας στην iX3 περίπου στο 60%, οπότε τα 240 περίπου χιλιόμετρα μέχρι το Μεσολόγγι, ώστε να έχουμε και ένα ποσοστό ασφαλείας ώστε να κινηθούμε στην πόλη και σε κοντινούς προορισμούς, επέβαλλαν μια τουλάχιστον στάση για φόρτιση.

Η ανάγκη για καφέ και κάποιο σνακ μας οδηγεί στο 40ό περίπου χιλιόμετρο της Ολυμπίας οδού, στα ΣΕΑ Μεγάρων και στο πολύ φιλόξενο πρατήριο καυσίμων της AVIN. Εκεί υπάρχει σταθμός ταχείας φόρτισης incharge. Έχοντας προνοήσει να διαθέτουμε την πολύ απλή και εύχρηστη εφαρμογή incharge στο κινητό μας, συνδεόμαστε με τη διακριτική και ευγενική βοήθεια του καταρτισμένου προσωπικού της AVIN.

incharge nrg

Μέχρι να πάρουμε τον καφέ μας και να τακτοποιήσουμε και τις λοιπές μας... ανάγκες, είχε περάσει περίπου μισή ώρα και η BMW iX3 είχε φορτίσει περίπου στο 90%. Με αυτονομία κοντά στα 300 χιλιόμετρα, ξεκινάμε.

Στον αυτοκινητόδρομο διατηρούμε ταχύτητες μεταξύ 110 και 130 χλμ./ώρα, πάντα εντός των νόμιμων πλαισίων, με την κατανάλωση της BMW να κινείται πέριξ των 21 kWh/100 χλμ., πάντα με χρήση κλιματισμού.

Η ποιότητα του ταξιδιού είναι απαράμιλλη, καθώς η απόλυτη ησυχία στο εσωτερικό αλλά και το κορυφαίο σύστημα ήχου, συνθέτουν ένα ιδανικό περιβάλλον. Επιπρόσθετα η ανάρτηση «σιδερώνει» κάθε κακοτεχνία, κρατώντας και τα 3 άτομα που ταξιδεύουμε στο αυτοκίνητο χαλαρά και ξεκούραστα.

image

Μια νέα εμπειρία ταξιδιού

Περνάμε την πανέμορφη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», που συνδέει το Ρίο με το Αντίρριο, το μεσημέρι. Είναι ώρα γεύματος και έτσι αποφασίζουμε μια ακόμα στάση στο Ευηνοχώρι, όπου υπάρχει ΣΕΑ με πρατήριο της AVIN και φυσικά ταχυφορτιστής incharge. Το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας αρκεί με άνεση για να φτάσουμε στο Μεσολόγγι, αλλά καθώς έχουμε αποφασίσει μια στάση, συνδυάζουμε το τερπνό με το ωφέλιμο.

Επιστρέφοντας μετά από 45 λεπτά περίπου στο αυτοκίνητο η φόρτιση έχει ξεπεράσει το 95%, η αυτονομία φτάνει στα 350 χιλιόμετρα περίπου και έτσι. φτάνοντας στο Μεσολόγγι. έχουμε την άνεση να κινηθούμε σε όλη την περιοχή χωρίς καμία καθυστέρηση.

image

Η ανακάλυψη μιας νέας «Βενετίας»

Αφήνουμε τα υπάρχοντά μας σε ξενοδοχείο στην Τουρλίδα και ξεκινάμε για τη «Βενετία της Ελλάδας», το υπέροχο Αιτωλικό. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις δεν ξεπερνά τα 13 χιλιόμετρα. Το ανάγλυφο είναι τέτοιο, χωρίς τις παραμικρές υψομετρικές διαφορές, που καθιστά την κίνηση με ποδήλατο πανεύκολη. Και όντως τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στο Αιτωλικό ο αριθμός των ποδηλάτων στους δρόμους θυμίζει... Τρίκαλα.

Στη διαδρομή οι αλυκές αποτελούν το κυρίαρχο αξιοθέατο και δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο θέαμα. Όπως μοναδικό είναι και το πέρασμα στο Αιτωλικό, που δείχνει να αναδύεται από τη θάλασσα και να επιπλέει σε αυτή. Όση ώρα κινούμαστε στην περιοχή, αντιλαμβανόμαστε ολοένα και περισσότερο την απόκοσμη σχεδόν ησυχία που επικρατεί στα περίχωρα των δύο πόλεων.

incharge nrg

Οι λιμνοθάλασσες επιβάλλουν μεγάλες αποστάσεις στις κατοικημένες περιοχές όπου δημιουργείται ο συνήθης θόρυβος της αστικής δραστηριότητας και έτσι η αίσθηση είναι αυτή της απόλυτης ησυχίας. Επιπρόσθετα οι κάτοικοι, τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στο Αιτωλικό, δεν βιάζονται γενικά, ενώ χρησιμοποιούν λίγο τα αυτοκίνητα και πολύ τα ποδήλατα. Τα πάντα μοιάζουν να κινούνται σε slow motion.

Το κέντρο του Αιτωλικού είναι γεμάτο από γραφικά δρομάκια τα οποία αξίζει να περπατήσει κανείς, ενώ οι ψαροταβέρνες έχουν την τιμητική τους, καθώς προσφέρουν ολόφρεσκα εδέσματα κατευθείαν από τις λιμνοθάλασσες. Η διαθεσιμότητα σε τουριστικά καταλύματα και ιδιαίτερα πολύ υψηλού επιπέδου είναι ελάχιστη, ωστόσο υπάρχουν αρκετά καθαρά και αποδεκτά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

incharge nrg

Τόσο στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, όσο και σε αυτή του Μεσολογγίου, ο λάτρης της οικολογίας και της παρατήρησης των πτηνών θα ανακαλύψει έναν παράδεισο. Ακόμα όμως και όποιος επιθυμεί την ηρεμία, τη γαλήνη και την πεζοπορία ή την ποδηλασία σε ασφαλείς συνθήκες, θα νοιώσει ότι βρήκε τον ιδανικό προορισμό.

Συνολικά η περιοχή αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα, με εκατοντάδες ενδημικά αλλά και μεταναστευτικά είδη πτηνών. Ταυτόχρονα, οι λιμνοθάλασσες αποδίδουν εκπληκτικής νοστιμιάς ψάρια, μαλάκια και αρθρόποδα όπως γαρίδες και καραβίδες.

image

Στο ιστορικό Μεσολόγγι

Επιστρέφουμε στο Μεσολόγγι, του οποίου η αρχιτεκτονική εικόνα δεν διαφέρει από αυτή μιας τυπικής επαρχιακής κωμόπολης. Η πόλη όμως κρύβει πολύ όμορφα σοκάκια, δεκάδες πεζόδρομους και φιλόξενα καφέ στο κέντρο της. Το καλύτερο είναι να σταθμεύσει κανείς περιμετρικά. Στην συνέχεια, με τα πόδια ή με ποδήλατο, να επισκεφτεί την πόλη και φυσικά να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Τουρλίδα.

incharge nrg

Στην τελευταία, υπάρχει και το δημοτικό Μουσείο Άλατος. Παρότι ο στεγασμένος χώρος είναι πολύ μικρός, οι πληροφορίες που παίρνει ο επισκέπτης για αυτό το σπάνιο συμπλήρωμα γεύσης, το αλάτι, είναι πάμπολλες. Επίσης στον ευρύτερο χώρο μπορεί κανείς να περπατήσει ανάμεσα σε αλυκές αλλά και να δει από κοντά χιλιάδες τόνους συσσωρευμένου αλατιού.

incharge nrg

Στο δρόμο για την Τουρλίδα θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε από πολύ κοντά και τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα των ψαράδων , τις πελάδες. Πρόκειται για μικρά ξύλινα σπιτάκια τα οποία παίζουν το ρόλο προσωρινών καταλυμάτων και αποθηκών για τον αλιευτικό εξοπλισμό και είναι χτισμένα μέσα στο νερό, σε ξύλινα υποστυλώματα. Συνήθως περιβάλλονται από τα ιβάρια, δηλαδή περιφραγμένα σημεία στο νερό, που λειτουργούν ως σημεία ιχθυοκαλλιέργειας.

incharge nrg

Παρότι το Μεσολόγγι δεν θα το βρείτε συχνά ως δημοφιλή προορισμό στις ταξιδιωτικές προτάσεις, εμείς το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Οι τουριστικές του υποδομές είναι ελάχιστες, η νυχτερινή του ζωή υποτονική και οι δυνατότητες για διασκέδαση περιορισμένες, ωστόσο η απόκοσμη εικόνα του μοναδικού περιβάλλοντος, που κυριαρχείται από τις λιμνοθάλασσες, θα σας συναρπάσει.

incharge nrg

Οι ελάχιστες υψομετρικές διαφορές της ευρύτερης περιοχής ενδείκνυνται για άκοπες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ πολλά είναι τα σημεία, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, που σου δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε κάποια εξωτική ατόλη.

Αν βρεθείτε στην περιοχή καλοκαίρι, για μπάνιο θα προτιμήσετε τις ανοιχτές παραλίες στην Τουρλίδα, στο Λούρο και λίγο πιο μακριά, στο Διόνι.

image

Τίποτα δεν μας σταματά, χάρη στο δίκτυο incharge

Σε κάθε περίπτωση οι 2:30 – 3:00 περίπου ώρες συμπεριλαμβανομένης μιας στάσης για φόρτιση που απέχει από την Αθήνα το Μεσολόγγι το καθιστά γρήγορα προσβάσιμο. Επιπλέον όλη η απόσταση καλύπτεται σε ασφαλή αυτοκινητόδρομο και, εφ' όσον οδηγείτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, φτάνετε ίσως και πιο ξεκούραστοι από όταν ξεκινήσατε.

incharge nrg

Για εμάς το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και οι λιμνοθάλασσες αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη. Η επιστροφή στην Αθήνα, με μια ολιγόλεπτη στάση για φόρτιση και καφέ στο Ευηνοχώρι, έγινε με βαριά καρδιά. Το κλίμα στο φιλόξενο εσωτερικό της BMW iX3 βελτιώθηκε μόνο όταν αποφασίσαμε και σχεδιάσαμε την επόμενη εξόρμησή μας, η οποία μας γέμισε προσμονή και θα τη μάθετε σύντομα.

Τώρα που το ταξίδι της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα από την nrg με το δίκτυο ταχυφορτιστών incharge, κάθε Σαββατοκύριακο ή τριήμερο αποτελεί το ιδανικό έναυσμα για εκδρομή -χωρίς δεύτερη σκέψη για τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων.