image

Opel Combo-e Cargo: Ηλεκτρικός (συν)εργάτης

Το Opel Combo αποκτά άλλη μία διάσταση και ως επαγγελματικό πείθει ότι η μετάβαση σε αμιγώς ηλεκτρικό όχημα είναι ρεαλιστική επιλογή.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν αφορά μόνο τα επιβατικά οχήματα αλλά και τα επαγγελματικά. Ειδικά για την περίπτωση του Opel Combo, που έχει διττή προσωπικότητα και «πατάει» και στους δύο κόσμους, η παρουσίαση της ηλεκτρικής του έκδοσης, Combo-e, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Το μοντέλο, που είναι ήδη γνωστό στις βενζινοκίνητες και πετρελαιοκίνητες εκδοχές του, απέκτησε πλέον και αμιγώς ηλεκτρικές έκδοσεις και μπαίνει στο θαυμαστό κόσμο της ηλεκτροκίνησης.

Ιδανικό για πόλη και ικανό στον ανοιχτό δρόμο

Το Opel Combo-e βασίζεται στην πλατφόρμα EMP2 του Ομίλου PSA. Tόσο στην επαγγελματική όσο και στην επιβατική του έκδοση, το βασικό σημείο είναι φυσικά το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Αυτό αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται στον εμπρός άξονα και αποδίδει 100 kW (136 ίππους) ισχύος και 260 Nm ροπής. Ο κινητήρας αυτός έχει τοποθετηθεί και σε άλλα μοντέλα της Opel και των άλλων μαρκών του ομίλου της Stellantis. Συνδυάζεται με μπαταρία λιθίου-ιόντων χωρητικότητας 50 kWh, που μπορεί να δώσει αυτονομία -ανάλογα με το μοντέλο και την έκδοση- έως 280 χιλιόμετρα.

combo

Επίσης πολύ σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι η μπαταρία υποστηρίζει ταχεία φόρτιση έως 100 kW σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης με συνεχές ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φορτίσει από το μηδέν έως το 80% της χωρητικότητάς της μέσα σε 30 μόλις λεπτά.

combo

Η γκάμα τεχνολογιών και συστημάτων υποστήριξης οδηγού – πολλά από τα οποία ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό - περιλαμβάνει από σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (lane keep assist) και αναγνώρισης κόπωσης οδηγού (driver drowsiness alert), μέχρι αναγνώριση οδικών σημάτων (traffic sign recognition) και αναγνώριση επικείμενης σύγκρουσης (forward collision alert) με προστασία πεζού και αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (automatic emergency braking).

Combo-e Cargo: Με πλήρη εξάρτυση

Με την έκδοση Combo-e, συμπληρώνεται το πλήρες πακέτο του Opel Combo. Η προσθήκη της ηλεκτροκίνησης δεν έχει αλλάξει σε τίποτα την πρακτικότητα και τις δυνατότητες του LCV της γερμανικής μάρκας, που παραμένουν σημείο αναφοράς στην κατηγορία: Χώρος φόρτωσης έως 4,4 μ3 και ωφέλιμο φορτίο έως 800 κιλά. Επιπλέον, το αμιγώς ηλεκτρικό συμπαγές van μπορεί να μεταφέρει μέχρι τέσσερις επιβάτες και τον οδηγό στην έκδοση crew van (εξαρτάται από την τοπική αγορά).

combo

Ανάλογα με τα δεδομένα κάθε αγοράς, το Combo-e Cargo διατίθεται σε δύο μήκη. Η έκδοση των 4,40 μ. έχει μεταξόνιο 2.785 mm, μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα μήκους 3,090 μ, και προσφέρει χωρητικότητα χώρου φόρτωσης έως 3,8 m3. Η έκδοση XL 4,75 μ. έχει μεταξόνιο 2,975 μ. και χωρητικότητα χώρου φόρτωσης έως 4,4 m3 ενώ μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα μήκους έως 3.440 mm. Επίσης έχει ικανότητα ρυμούλκησης 750 kg, που είναι η καλύτερη τιμή στην κατηγορία.

combo

Η ηλεκτρική έκδοση περιλαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης. Εκτός από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, με την αυτονομία των έως 275 χιλιομέτρων μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις μεταφορικές ανάγκες της καθημερινότητας εντός και περί του αστικού ιστού. Για τις μεγαλύτερες αποστάσεις υπάρχουν οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις. Στους δρόμους γύρω από το Ρισελσχάιμ, την έδρα της Opel, η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος έδειξε απροβλημάτιστη και σχετικά οικονομική. Η καμπίνα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο άνεσης και πρακτικότητας. Είναι ευρύχωρη, καλοφτιαγμένη και προσφέρει τις απαραίτητες πρακτικές λύσεις, όπως το ράφι πάνω από το κεφάλι του οδηγού.

combo

Το νέο Opel Combo-e Cargo είναι διαθέσιμο για παραγγελία. Στην Ελλάδα, το αμιγώς ηλεκτρικό ελαφρύ επαγγελματικό βαν του Γερμανού κατασκευαστή διατίθεται με τιμή εκκίνησης 38.700€ (Λιανική τιμή με ΦΠΑ στην έκδοση Business).

Η Opel εξηλεκτρίζει ολόκληρη την γκάμα των επαγγελματικών της

Η παρουσίαση του Combo-e ολοκλήρωσε τον εξηλεκτρισμό της γκάμας των επαγγελματικών οχημάτων της Opel. Νωρίτερα στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης είχαν κάνει την είσοδό τους τα Vivaro-e και Movano-e.

opel vans

Οι τιμές του Opel Vivaro-e ξεκινούν από 42.150 για την έκδοση με το κοντό μεταξόνιο και τη μικρή μπαταρία των 50 kWh, ενώ η έκδοση Vivaro-e Combi κοστίζει 51.400 ευρώ.