image

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήρθαν για να μείνουν

Παρά τους μύθους που τα συνοδεύουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν ακόμα και σήμερα, με την ανεπαρκή υποδομή φόρτισης, εξαιρετικές λύσεις μετακίνησης.

Δεκάδες είναι τα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είναι ήδη διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, ενώ εκατοντάδες νέα αναμένονται τα επόμενα χρόνια. Με δεδομένη μάλιστα την επιδότηση που πλέον τα συνοδεύει, έχουν καταστεί πιο προσιτά παρά ποτέ.

Ωστόσο, γύρω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία κυκλοφορούν πολλές παρανοήσεις, που προκαλούν δισταγμό στους υποψήφιους αγοραστές και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Στις επόμενες παραγράφους ξεδιαλύνουμε τους «αστικούς μύθους» για τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αποκαθιστούμε την αλήθεια.

Μικρή εμβέλεια κίνησης

....

Οι αποστάσεις που καλύπτει καθημερινά ο μέσος Ευρωπαίος οδηγός με το αυτοκίνητό του, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρκετά μικρότερες των 100 χλμ., την ίδια στιγμή που τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αυτονομία άνω των 200 χλμ. Χαρακτηριστικά, με βάση την αυστηρή μέτρηση σύμφωνα με τον κύκλο WLTP, ένα Volkswagen e-up! ή ένα SKODA CITIGOe iV, παρότι αυτοκίνητα πόλης, έχουν εμβέλεια περίπου 260 χλμ.

Ακριβό κόστος

....

Όντως, έως και σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κόστιζαν σημαντικά περισσότερο από τα συμβατικά. Πλέον όμως, η επιδότηση των έως 6.000 η 7.000 ευρώ με απόσυρση, δίνει τη δυνατότητα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης με κόστος κάτω των 20.000 ευρώ και οικογενειακών με κόστος κάτω των 30.000 ευρώ. Στην πολυτελή κατηγορία, λόγω της μη επιβολής τέλους ταξινόμησης τα ηλεκτρικά μοντέλα, όπως για παράδειγμα το Audi e-tron, κοστίζει ήδη λιγότερο από ένα αντίστοιχης ισχύος Q7 ή Q8. Στο κοντινό μέλλον θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση τιμών μεταξύ των ηλεκτρικών και των συμβατικών μοντέλων, που θα κάνουν τα πρώτα απολύτως ανταγωνιστικά και στην τιμή αγοράς τους, χωρίς επιδότηση.

Η φόρτιση αργεί πολύ

....

Αυτός ο... ψόγος είναι αληθής. Ωστόσο, το 90% του χρόνου ζωής τους τόσο τα συμβατικά όσο και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον περνούν... παρκαρισμένα. Υπάρχουν σήμερα ευρέως διαθέσιμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία φορτίζονται με ειδικές συσκευές ταχυφόρτισης στο 80% της χωρητικότητας των συσσωρευτών τους (αντιστοιχεί σε αυτονομία αρκετά μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων) σε περίπου 30΄. Η φόρτισή τους σε απλό οικιακό τριφασικό δίκτυο στη διάρκεια της νύχτας είναι αρκετή για να έχουν αυτονομία 70-80 χιλιόμετρα και σε πολλές περιπτώσεις άνω των 100 χλμ.

Ανεπαρκές δίκτυο δημόσιας φόρτισης

......

Αυτό ισχύει όσον αφορά στη δημόσια φόρτιση, το δίκτυο όμως αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία. Στα πιο μακρινά ταξίδια (πχ. Αθήνα-Θεσσαλονίκη) υπάρχει ταχυφορτιστής διαθέσιμος στο ύψος της Αταλάντης επί της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στον Ψαθόπυργο στην Ε.Ο. Αθήνας – Πάτρας και 4 ταχυφορτιστές στην Ιόνια οδό από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση δίνει κίνητρα για την άμεση και σταδιακή ανάπτυξη πολλών περισσότερων ταχυφορτιστών σε όλο το κύριο οδικό δίκτυο της χώρας.

Κίνδυνος ανάφλεξης των μπαταριών στις συγκρούσεις

......

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν εξελιχθεί με στόχο να πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας με τα συμβατικά. Επίσης, περνούν αντίστοιχες δοκιμές πρόσκρουσης από τον EuroNCAP ενώ εξασφαλίζουν άδεια κυκλοφορίας από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες μόνον μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους και πιστοποιήσεις ασφαλείας όλων των μερών τους, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών τους. Το αμιγώς ηλεκτρικό Tesla Model 3 ανακηρύχθηκε από τον Euro NCAP το ασφαλέστερο αυτοκίνητο παγκοσμίως στην κατηγορία των οικογενειακών μοντέλων.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ρυπαίνει

......

Η λεγόμενη Well-to-Wheel (από την Πηγή στον Τροχό) πορεία, καταγράφει την περιβαλλοντική διαδρομή του οποιουδήποτε καυσίμου ή μορφής ενέργειας από την εξόρυξη ή παραγωγή μέχρι τη χρήση. Σε όλες τις περιπτώσεις το ενεργειακό αποτύπωμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πιο «πράσινο» από αυτό των συμβατικών, με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ειδικά δε σε αυτές που η ενέργειά τους παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη με τον τρόπο που ισχύει σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν πολύ πιο χαμηλό αποτύπωμα CO2 για όλη τη διάρκεια ζωής τους.

Οι μπαταρίες διαρκούν λίγο και κοστίζουν πολύ

....

Ο Καναδός φυσικός, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Νταλουσί, Τζεφ Νταν, σε πρόσφατη έρευνα σχετικά με την διάρκεια των σύγχρονων μπαταριών ιόντων λιθίου των αυτοκινήτων, ξεπέρασε τους 15.000 κύκλους φόρτισης, που αντιστοιχούν σε... 3.000.000 χιλιόμετρα!!!Εξάλλου, παρέχεται και σχετική εγγύηση, συνήθως 8 ετών ή 160.000 χλμ. για την μπαταρία. Όσον αφορά στο κόστος, αυτό είναι διαρκώς μειούμενο, ενώ αναμένεται να προσφερθεί στην αγορά η δυνατότητα leasing μπαταριών.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι βαρετά στην οδήγηση

....

Το αντίθετο. Τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του ηλεκτρικού κινητήρα, όπως η μεγάλη και άμεσα αποδιδόμενη ροπή, εξασφαλίζουν άμεση εκκίνηση και εντυπωσιακή επιτάχυνση χωρίς κενά. Η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ακόμα πιο εύκολη, αφού δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων και η ισχύς είναι διαθέσιμη συνεχώς, από στάση και γραμμικά. Επίσης, παρά το μεγαλύτερο βάρος τους, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τη μάζα τους συγκεντρωμένη στο κέντρο και χαμηλά, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλη ευελιξία και εξαιρετικό κράτημα.

Η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει ακριβά

....

Μία ανάλυση του κόστους χρήσης με βάση τον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ (Οκτώβριος 2019), αποδεικνύει ότι το κόστος χρήσης για ένα αυτοκίνητο 408 ίππων και βάρους άνω των 2,5 τόνων εύκολα διατηρείται κάτω από τα 4 €/100χλμ. ενώ αντίστοιχα για ένα μικρομεσαίο οικογενειακό ηλεκτρικό 130 – 150 ίππων το κόστος εύκολα διατηρείται κάτω από τα 2,5 €/100χλμ.! Ως μέτρο σύγκρισης, μοντέλα αντίστοιχων προδιαγραφών ισχύος με κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν μέση κατανάλωση από 15 €/100χλμ. έως 8 €/100χλμ. Τα ηλεκτρικά δηλαδή καταναλώνουν το 1/3 του κόστους των συμβατικών.