image

Toyota Yaris Cross: Το μεγάλο φαβορί

Το Compact SUV της Toyota προορίζεται για best seller και έχει όλα τα προσόντα για να τα καταφέρει.

Η κατηγορία των B-SUV ήταν ήδη πολύ ανταγωνιστική αλλά με την είσοδο του Toyota Yaris Cross όλοι οι υπάρχοντες «μεγάλο παίχτες» έχουν πολύ σοβαρούς λόγους για να ανησυχούν. Το ολοκαίνουριο μοντέλο της Toyota στοχεύει απευθείας στην κορυφή της κατηγορίας και είναι εφοδιασμένο με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα το πάνε εκεί.

Σχεδιασμένο στην Ευρώπη για την Ευρώπη

Το Yaris Cross είναι ένα μοντέλο που συγκεντρώνει την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία της Toyota στο στο σχεδιασμό και στην εξέλιξη μικρών και SUV αυτοκινήτων. Αναπτύχθηκε για την Ευρώπη και από την αρχική φάση της ιδέας είχε στο επίκεντρο τους Ευρωπαίους πελάτες. Βασίζεται στην επιτυχημένη πλατφόρμα του Yaris, την TNGA-B. Έχει φυσικά κερδίσει σε διαστάσεις καθώς είναι 24 εκατοστά μακρύτερο, 2 εκ. φαρδύτερο και 9 εκατοστά ψηλότερο, ενώ έχει το ίδιο μεταξόνιο.

yaris cross

Η σχεδίαση του Yaris Cross περιγράφεται με τρεις βασικές λέξεις: «Εύκολο, Γρήγορο, Έξυπνο». Στόχος ήταν η δημιουργία ενός αυτοκινήτου που θα είναι ο ιδανικός συνεργάτης για καθημερινές δραστηριότητες. Το ευρωπαϊκό κέντρο σχεδιασμού της Toyota στη Νότια Γαλλία εργάστηκε για να το δημιουργήσει
το αστικό SUV, που με στιβαρή και μινιμαλιστική σχεδίαση ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές. Το δυναμικό αυτό στιλ εκφράζει τη στιβαρότητα και την ευελιξία που προτιμούν οι Ευρωπαίοι πελάτες σε ένα αυτοκίνητο.

Ποιότητα και πρακτικότητα στο εσωτερικό

Η φιλοσοφία των σχεδιαστών του Toyota Yaris Cross για το εσωτερικό του αυτοκινήτου επικεντρώθηκε στην πρακτικότητα, Η φιλοσοφία αυτή ονομάζεται «Fast access» και χαρακτηρίζεται από την τοποθέτηση της θέσης οδήγησης ψηλά. Έτσι, ο «ορίζοντας» του ταμπλό βρίσκεται χαμηλότερα και η ορατότητα είναι πολύ καλή. Η κεντρική κονσόλα κυριαρχεί στο σχεδιασμό, με την οθόνη αφής των 8 ιντσών στο πάνω μέρος να αποτελεί το κέντρο ελέγχου όλων των λειτουργιών. Η εργονομία είναι εξαιρετική και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολύ ποιοτικά και η συναρμογή τους είναι, όπως αναμένεται σε ένα μοντέλο της Toyota, άψογη.

yaris cross

Οι επιβάτες θα βολευτούν χωρίς πρόβλημα και ιδιαίτερα το μεγάλο ύψος της καμπίνας δίνει έναν αέρα ευρυχωρίας. Πολύ πρακτικός είναι ο χώρος αποσκευών. Έχει χωρητικότητα σχεδόν 400 λίτρα (και η Toyota τον ονομάζει «smart cargo». Οι έξυπνες λύσεις που έχουν υιοθετηθεί είναι το διαιρούμενο πάτωμα του πορτ μπαγκάζ, το λεπτό κάλυμμα του χώρου, που μπορεί να διπλωθεί και να αποθηκευτεί και η δυνατότητα αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων 40:20:40.

Υβριδικό σύστημα κίνησης 4ης γενιάς

Η «καρδιά» του Toyota Yaris Cross είναι φυσικά το υβριδικό σύστημα κίνησης, ένα σύστημα το οποίο η Toyota εξελίσσει εδώ και πάνω από 2 δεκαετίες και έχει πλέον φτάσει στην 4η και πιο ώριμη γενιά του. Βάση του αποτελεί ο 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας του 1,5 λίτρου. Ο βενζινοκινητήρας συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα και μια νέα μπαταρία ιόντων-λιθίου, που είναι εξελιγμένη για τη χρήση του υβριδικού συστήματος. Το σύστημα δουλεύει τόσο καλά που το ποσοστό του συνολικού χρόνου κίνησης του αυτοκινήτου που γίνεται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να φτάσει και στο 80%.

yaris cross

Συνολικά, η απόδοση του συστήματος είναι 116 ίπποι, που είναι υπεραρκετοί για να κινήσουν το αμάξωμα με άνεση και ασφάλεια. Στη χώρα μας θα υπάρξει και βενζινοκίνητη έκδοση του μοντέλου, με τον 1,5 λίτρων βενζινοκινητήρα να αποδίδει 125 ίππους και 153 Nm ροπής.

yaris cross

Το υβριδικό σύστημα της Toyota είναι γνωστό για τις χαμηλές καταναλώσεις καυσίμου που επιτυγχάνει. Οι εργοστασιακές τιμές για το Yaris Cross είναι 4,4-5,0 λίτρα/100 χλμ (4,7-5,1 για την τετρακίνητη έκδοση) και οι εκπομπές CΟ2 είναι 100-114 γρ./χλμ (106-116).

Τετρακίνητη έκδοση

Η τετρακίνηση του Yaris Cross αποτελεί μια πολύ βοηθητική λύση για συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης. πρόκειται για το προηγμένο σύστημα INTELLIGENT ALL-WHEEL-DRIVE ή αλλιώς AWD-i. Στην πράξη, έχει τοποθετηθεί στον πίσω άξονα ένας μικρός ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς όταν το αυτοκίνητο χρειάζεται βοήθεια σε γλιστερό οδόστρωμα, π.χ. στο ξεκίνημα σε βρεγμένο ή χιονισμένο δρόμο.

yaris cross

Ασφάλεια και συνδεσιμότητα

Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό του Yaris Cross, είναι ότι προσφέρει ίσως το πιο ολοκληρωμένο πακέτο συστημάτων ασφαλείας στην κατηγορία του. Το πακέτο λέγεται TOYOTA SAFETY SENSE 2,5+ και περιλαμβάνει πρακτικά τα πάντα, από υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας μέχρι adaptive cruise control. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός της ύπαρξης 8 αερόσακων και ακόμα περισσότερο οι κεντρικοί αερόσακοι (ανάμεσα στους επιβάτες), που είναι καινοτομία της Toyota. Ακόμα πιο βασικό είναι ότι το πακέτο αυτό υπάρχει σε όλες τις εκδόσεις εξοπλισμού του Yaris Cross.

yaris cross

Η συνδεσιμότητα είναι επίσης ένας τομέας στον οποίο δίνουν προσοχή οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας. Έτσι, υπάρχουν φυσικά τα Android Auto και Apple CarPlay, αλλά και μια σουίτα πρακτικών εφαρμογών συνδεσιμότητας.

Τιμές και εκδόσεις

Το Toyota Yaris Cross διαθέτει όλα όσα χρειάζεται για να γίνει best seller με την είσοδό του στην αγορά, Είναι ποιοτικό, πρακτικό, οικονομικό και φέρει ένα όνομα που από μόνο του αποτελεί εγγύηση επιτυχίας, σε τιμές μάλιστα που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Η πρώτη έκδοση Active ξεκινά από 17.470 ευρώ για τις βενζινοκίνητες εκδόσεις και από 20.320 ευρώ για τις υβριδικές, και είναι πλήρως εξοπλισμένη με TSS 2.5, ζάντες αλουμινίου, πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, οθόνη αφής 8.0’’ και κάμερα οπισθοπορίας. Ανεβαίνοντας βρίσκουμε τις Active Plus, Style. Elegant, Adventure και Premiere.