Yamaha Tracer 9: Δήλωση υπεροχής

Yamaha Tracer 9: Δήλωση υπεροχής

Gazzetta team

Αδιαμφισβήτητα το Tracer 9 της Yamaha είναι από τα πλέον δημοφιλή μοντέλα στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, καθώς έχουν διατεθεί πάνω από 50.000 μονάδες στη Γηραιά Ήπειρο. Το best seller της Yamaha έρχεται το 2021 με πολλές σημαντικές αναβαθμίσεις και δύο εκδόσεις με πλούσιο εξοπλισμό και σύγχρονες λύσεις στην ασφάλεια και την άνεση.



Οι αναβαθμίσεις στο Tracer είναι εκτεταμένες, με την αρχή να γίνεται από τον κινητήρα. Η Yamaha εξόπλισε το πολύ πετυχημένο της μοντέλο με τον νέο CP3 κινητήρα των 889 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει πλέον 119 ίππους στις 10.000 σ.αλ. και 93 Nm ροπής στις 7.000 σ.α.λ. Η ροπή είναι κατά 6% αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Φυσικά, είναι εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές ρύπων Euro5, ενώ συνεργάζεται με ένα νέο πακέτο ηλεκτρονικών.



Πιο συγκεριμένα είναι εφοδιασμένο με καινούρια μονάδα IMU 6 αξόνων, η οποία περνάει το επίπεδο ασφάλειας του αναβάτη σε άλλο επίπεδο. Χάρη σε αυτή τη μονάδα η μοτοσικλέτα αποκτά μεγαλύτερη ευαισθησία και προσαρμόζει τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης (TCS), ελέγχου ολίσθησης (SCS), ελέγχου ανύψωσης εμπρός τροχού (LIF) και συστήματος πέδησης (BC) όταν βρίσκεται υπό κλίση. Στάνταρ έρχεται το σύστημα ελέγχου πορείας (Cruise Control), ενώ όλος ο έλεγχος πραγματοποιείται από τον αναβάτη μέσω δύο έγχρωμων οθονών TFT 3,5 ιντσών.



Το πλαίσιο είναι καινούριο και πιο ελαφρύ προσφέροντας σταθερότητα και ευελιξία. Μαζί με τον κινητήρα είναι τα δυνατά σημεία της Tracer 9 καθώς στο πλαίσιο οφείλεται η απίστευτη αίσθηση ασφάλειας που έχει ο αναβάτης όταν οδηγεί. Οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες της KYB, ενώ οι τροχοί είναι καινούριοι, ελαφρύτεροι κατά 1 κιλό χάρη στην τεχνική SpinForged με την οποία έχουν κατασκευαστεί.



Στην περίπτωση της έκδοσης GT του Tracer 9 έχουμε και εδώ την καινούρια μονάδα IMU 6 αξόνων η οποία έχει εξελιχθεί για τη R1M και σύστημα ελέγχου πορείας (Cruise Control). Βρίσκουμε επίσης quick shifter στο κιβώτιο ταχυτήτων για ανεβάσματα και κατεβάσματα σχέσεων χωρίς τη χρήση συμπλέκτη, ηλεκτρονικές ημιενεργητικές αναρτήσεις της KYB, φώτα LED στροφής, θερμαινόμενα grip, ειδικό χρωματισμό, ρυθμιζόμενη σε ύψος σέλα και σκληρές πλαϊνές βαλίτσες.



Τα δύο σημαντικά στοιχεία της έκδοσης GT είναι, πρώτον, οι ηλεκτρονικές ημιενεργητικές αναρτήσεις, οι οποίες συνεργάζονται με τη μονάδα IMU και την κεντρική μονάδα ECU της μοτοσικλέτας. Οι αποσβέσεις ρυθμίζονται σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας προκειμένου να έχουμε ομαλή λειτουργία οδήγησης ανεξάρτητα από το φορτίο που μεταφέρει η μοτοσικλέτα ή τις συνθήκες στο οδόστρωμα. Το δεύτερο στοιχείο είναι τα φώτα LED στροφής τα οποία προσαρμόζουν τη δέσμη φωτός όταν η μοτοσικλέτα στρίβει. Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα σε κλίσεις μεγαλύτερες των 7 μοιρών και με ταχύτητα μεγαλύτερη από 5 Km/h.


Τα καινούρια Tracer 9 και Tracer 9 GT αποτελούν το σημείο αναφοράς της sport touring κατηγορίας. Για το 2021 έρχονται ακόμα πιο καλά εξοπλισμένες με πλούσιο πακέτο ηλεκτρονικών, με πιο ισχυρό κινητήρα και πιο ώριμη προσέγγιση στην οδική συμπεριφορά και την ασφάλεια. Είναι διαθέσιμα άμεσα στο δίκτυο συνεργατών της Yamaha σε όλη την Ελλάδα, σε προσιτές τιμές 11.690€ για το Tracer 9 και 13.990€ για την έκδοση GT.