ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Το παραπεμπτικό για άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ που «καίει» τον Χαυτούρα

Τέμπη: Το παραπεμπτικό για άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ που «καίει» τον Χαυτούρα
Intime / φωτογραφία αρχείου

ΤέμπηΜετά τις αποκαλύψεις αποφασίστηκε η αναστολή καθηκόντων των δύο εμπλεκόμενων γιατρών για έναν μήνα και η παραπομπή τους στο πειθαρχικό συμβούλιο. 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για το Νοσοκομείο Βόλου και την αναρρωτική άδεια που εκδόθηκε στον επιθεωρητή μία ημέρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο επιθεωρητής πήρε την άδεια χωρίς καν να υποβληθεί σε εξετάσεις, δεν προσήλθε στα επείγοντα, δεν είχε ραντεβού και πηγαίνοντας στο νοσοκομείο αναζήτησε μόνο τον διευθυντή της κλινικής, Νίκο Χαυτούρα, για να μπορέσει να του δώσει την άδεια.

Μετά τις αποκαλύψεις αποφασίστηκε η αναστολή καθηκόντων των δύο εμπλεκόμενων γιατρών για έναν μήνα και η παραπομπή τους στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Σημειώνεται πως η σπουδή έκδοσης μιας τέτοιας γνωμάτευσης εκτός της συνήθους διαδικασίας που απαιτεί επίσκεψη σε ΤΕΠ ή σε τακτικό ραντεβού και διαγνωστικό έλεγχο και στον χρόνο που γίνεται ήτοι ένα 24ώρο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα δικαιολογεί απολύτως τον πειθαρχικό έλεγχο και την ποινική αξιολόγηση των συμπεριφορών.

Η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» εξασφάλισε αποκλειστικά το παραπεμπτικό που φέρει την υπογραφή του Διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείο του Βόλου, Νίκου Χαυτούρα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, πως σε κανένα από τα βιβλία εισαγωγών - εξαγωγών που τηρούνται δεν καταγράφεται το όνομά του.

Από την πλευρά του ο γιατρός που υπέγραψε την άδεια φέρεται να έχει επισημάνει στους συναδέλφους του ότι δέχτηκε να υπογράψει την άδεια «καλή τη πίστει», επειδή του ζητήθηκε από τον ανώτερό του στην κλινική.

Εκτός ψηφοδελτίων ο γιατρός Νίκος Χαυτούρας για τα Τέμπη

Μετά το πόρισμα της ΕΔΕ, ο γιατρός Νικόλαος Χαυτούρας τίθεται εκτός των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Μαγνησία.

Η ενέργεια αυτή γίνεται για λόγους αρχής και πολιτικού ήθους, μολονότι πρόκειται για παρατυπία που δεν σχετίζεται άμεσα με την τραγωδία και δεν παρακωλύει κατ’ ουδένα τρόπο τη δικαστική και πειθαρχική έρευνα. Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η παραμονή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας του πολιτικά υπεύθυνου για την πολύνεκρη τραγωδία Κώστα Καραμανλή, ο οποίος οκτώ μέρες πριν το δυστύχημα διαβεβαίωνε δημόσια στη Βουλή για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Την περιφρονητική αυτή στάση απέναντι στους θεσμούς και τη διαφάνεια υιοθέτησε άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας στα ψηφοδέλτιά του τον ομόφωνα καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο, Νίκο Παππά.

Είναι σαφές ποιοι εκπροσωπούν ένα νέο πολιτικό ήθος αντιμετωπίζοντας ριζικά παθογένειες και ποιοι για ασύγκριτα βαρύτερες πράξεις που πλήττουν ευθέως το δημόσιο συμφέρον, δεν κάνουν τίποτα αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος τους και καλύπτοντας εγκληματικές ευθύνες.

Κατεπείγουσα έρευνα για την αναρρωτική του επιθεωρητή

Κατεπείγουσα έρευνα διατάχθηκε από τον υπουργό Υγείας για την αναρρωτική άδεια του επιθεωρητή του ΟΣΕ στο Νοσοκομείο Βόλου.

«Όταν μία αναρρωτική άδεια δημιουργεί υπόνοιες ότι ελήφθη με σκοπιμότητα, μία μέρα μετά το δυστύχημα και μάλιστα αφορά σε έναν επιθεωρητή που εμπλέκεται στο όλο θέμα, είναι επιβεβλημένο να γίνει έρευνα. Αν διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, ο γιατρός που υπέγραψε θα τεθεί σε αργία και βέβαια θα κινηθούν σε βάρος του όλες οι πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός ανέφερε, δε, ότι οι ιατρικοί λόγοι για τους οποίους δόθηκε η αναρρωτική άδεια δεν δικαιολογούν έκτακτο ιατρικό σοβαρό περιστατικό, παρέπεμψε όμως για περισσότερα στο πόρισμα που θα εκδοθεί και θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες.

Είδε «εκατόμβη» νεκρών και μετά «εξαφανίστηκε

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», ο επιθεωρητής του ΟΣΕ πήγε στην ανακρίτρια την Παρασκευή και ζήτησε να καταθέσει αυτοβούλως για το δυστύχημα και τα όσα προηγήθηκαν.

Πηγές αναφέρουν ότι ο επιθεωρητής περιέγραψε σωρεία λαθών λίγες ώρες πριν από τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, τα οποία αν είχαν προβλεφθεί δεν θα είχαμε 57 νεκρούς.

Όπως αναφέρεται, ήταν από τους πρώτους που μετέβησαν στον τόπο του δυστυχήματος και περιέγραφε ένα σκηνικό «πολέμου». Μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», είχε πει: «Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγες ώρες θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών. Αυτό που βλέπουμε δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Παντού υπάρχουν συντρίμμια. Τα μπροστινά βαγόνια έχουν σχεδόν πολτοποιηθεί. Τόσα χρόνια στον σιδηρόδρομο δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η φωνή του ίσα που ακουγόταν. Το σοκ ήταν μεγάλο.» Μάλιστα, αναφέρεται ότι «η μυρωδιά του θανάτου είχε «κυκλώσει» την ατμόσφαιρα, ενώ το σκηνικό σε απόσταση πολλών μέτρων από το σημείο της σύγκρουσης έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο. Και όλα αυτά λίγη ώρα μετά το συμβάν».

Σχετικές ειδήσεις