Κινητό και τιμόνι, ένας συνδυασμός που σκοτώνει! 

Πέτρος Σηφαλάκης
Κινητό και τιμόνι, ένας συνδυασμός που σκοτώνει! 
Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στη Γηραιά Ήπειρο οφείλεται στη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αλλά και εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Απελπιστικά στάσιμη παραμένει η κατάσταση με τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Οι οδηγοί δεν λένε να αφήσουν το smartphone και να επικεντρωθούν στην οδήγηση, με αποτέλεσμα να προκαλούνται χιλιάδες ατυχήματα κάθε χρόνο, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την οδική ασφάλεια, τουλάχιστον ένας στους δύο οδηγούς μιλά στο κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης (54%).

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό έχει βελτιωθεί μόλις κατά 3% σε σχέση με το 2017, που δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποια τάση αποκατάστασης του ζητήματος. Τα ποσοστά βγαίνουν σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν 12.418 οδηγοί από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία. Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι το 49% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι οδηγοί της εκάστοτε χώρας χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Οι ίδιοι επίσης, πιστεύουν ότι η υπερβολική ταχύτητα είναι μια από τις βασικότερες αιτίες θανατηφόρων δυστυχημάτων, όπως και η υπνηλία. Στα της Ελλάδας, τώρα, οι ερωτηθέντες στη χώρα μας απάντησαν ότι στην Ελλάδα μιλάμε στο κινητό σε ποσοστό 57%, ανώτερο του μέσου όρου (54%) αλλά σημαντικά χαμηλότερο από τους Ολλανδούς που έχουν την πρωτιά με 80%. Επίσης το 46% δήλωσε ότι η προσωπική τους άποψη, είναι ότι οι οδηγοί στη χώρα μας πιάνουν τιμόνι μεθυσμένοι ή υπό την επήρεια ναρκωτικών. Οι πιο «γκαζιάρηδες» είναι οι Πολωνοί καθώς οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 68% πιστεύουν ότι οι περισσότεροι ξεπερνούν το όριο ταχύτητας. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 52%.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!