Eλαστικά Michelin: Ασφαλή έως το τελευταίο χιλιόμετρο

Γιώργος Βαρίνος
Eλαστικά Michelin: Ασφαλή έως το τελευταίο χιλιόμετρο
Τα ελαστικά Michelin προσφέρουν ασφάλεια και εξαιρετικές επιδόσεις ακόμα και όταν βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους, κοντά, δηλαδή, στο νόμιμο όριο φθοράς σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Δύο από τα σημαντικότερα κριτήρια αγοράς ενός καινούριου αυτοκινήτου είναι η αξιοπιστία του και οι επιδόσεις του. Ο υποψήφιος αγοραστής θεωρεί αυτονόητο, ότι το όχημα που αγοράζει, θα επιταχύνει, θα φρενάρει, θα στρίβει και θα συμπεριφέρεται εξίσου καλά στον δρόμο για όλη τη διάρκεια της ζωής του και ότι θα προσφέρει την ίδια άνεση και σταθερή κατανάλωση καυσίμου σε βάθος χρόνου. Είναι ωστόσο αξιοπερίεργο, ότι μέχρι σήμερα δεν προβλέπονται αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης για τα ελαστικά, αν και πρόκειται για έναν ζωτικής σημασίας παράγοντα ασφαλούς οδήγησης.
Προφανώς υπάρχουν στην αγορά πολλά ελαστικά, που παραμένουν ασφαλή μέχρι το νόμιμο όριο φθοράς τους των 1,6 χιλιοστών.

Για κανένα όμως από αυτά δεν γνωρίζουμε μία ακριβή καμπύλη επιδόσεων κατά τη διάρκεια ζωής τους, δηλαδή πόσο αλλάζει η συμπεριφορά τους π.χ. στο φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Εκτός από την ασφάλεια, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και για την τσέπη του τελικού καταναλωτή, καθώς ενδέχεται να αλλάξει σε λανθασμένο χρονικό σημείο – και συχνά πρόωρα - τα ελαστικά του οχήματός του.

Σε τελική ανάλυση, η αντικατάσταση γίνεται κυρίως εμπειρικά με βάση τα διανυθέντα χιλιόμετρα, τη φθορά του πέλματος και την ηλικία του ελαστικού και όχι γνωρίζοντας τις πραγματικές επιδόσεις του. Η ανασφάλεια οδηγεί πολλούς καταναλωτές στην πρόωρη αλλαγή ελαστικών, εξαιτίας των οποίων επιβαρύνεται κάθε χρόνο το περιβάλλον στην Ευρώπη με την εκπομπή περίπου 6,6 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα και σπαταλούνται 6,9 δις ευρώ από τους κατόχους οχημάτων για την...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!