Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν αξία με τρομακτικό ρυθμό

Gazzetta team
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν αξία με τρομακτικό ρυθμό
Περίπου δύο φορές πιο γρήγορα απαξιώνεται ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο από ένα συμβατικό με κινητήρα εσωτερικής καύσης, στη σημερινή κατάσταση της αγοράς μεταχειρισμένου.

Έρευνα στην Ιρλανδία αποκάλυψε ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χάνει πολύ πιο γρήγορα αξία, από ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης. Τρία χρόνια μετά την αγορά ένα ηλεκτρικό έχει χάσει ήδη το 41% της αξίας του κατά μέσο όρο, περίπου το διπλάσιο από τα βενζινοκίνητα δηλαδή και μερικά μοντέλα μάλιστα, έχουν ακόμη χειρότερα αποτελέσματα. Το Renault Zoe είναι το μοντέλο που «χτύπησε κόκκινο» με απώλεια αξίας κατά 61% και σε λίγο καλύτερη μοίρα είναι ένα Nissan Leaf τριετίας με ποσοστό στο 53%.

Ωστόσο μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα γιατί συμβαίνει αυτό. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο πριν τρία χρόνια, βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Πιο συγκεκριμένα, ενώ υπάρχουν προτάσεις στην αγορά και κινούνται οι πωλήσεις τους, οι επόμενες γενιές των ίδιων αυτοκινήτων είναι φοβερά εξελιγμένες σε σχέση με την προηγούμενη, οπότε η αξία της παλαιότερης πέφτει κατακόρυφα.

Αυτονομία και χρόνος φόρτισης, τα δύο σημεία που «πονάνε» περισσότερο τα ηλεκτρικά, βελτιώνονται θεαματικά χρόνο με το χρόνο και η εξέλιξη είναι τεράστια. Αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται για κάποια χρόνια ακόμη μέχρι και να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάστασή τους και η τεχνολογία τους να φτάσει σε σημείο μεγαλύτερης χρηστικότητας, να μη περιορίζεται δηλαδή σε αστικές μετακινήσεις με μικρές αυτονομίες και πολύ μεγάλο χρόνο φόρτισης. Ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται «καθημερινά» ηλεκτρικά μοντέλα παραγωγής με ακόμη και 400-500 χιλιόμετρα αυτονομίας και σύντομη διάρκεια φόρτισης με τον ανάλογο εξοπλισμό, που μέχρι πρότινος ήταν απλώς ένα... όνειρο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!