Οι 20 ιδανικότερες πόλεις για ποδήλατο στον κόσμο

Gazzetta team
Οι 20 ιδανικότερες πόλεις για ποδήλατο στον κόσμο
Κοπεγχάγη, Άμστερνταμ και Ουτρέχτη απαρτίζουν την τριάδα των πόλεων με τις καλύτερες συνθήκες για τους ποδηλάτες ανάμεσα σε 600 αστικά κέντρα σε όλον τον κόσμο.

Ο δείκτης Copenhagenize Index είναι κάτι σαν το ιερό Ευαγγέλιο για τους απανταχού γης ποδηλάτες, καθώς αξιολογεί τη φιλικότητα εκατοντάδων πόλεων σε όλον τον κόσμο απέναντι στο ποδήλατο. Η κατάταξη ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια και μόλις πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα για το 2019, που αφορούν πάνω από 600 πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις του πλανήτη μας. Η τελική αξιολόγηση περιλαμβάνει μόνον πόλεις, στις οποίες πραγματοποιείται βάσει στοιχείων τουλάχιστον το 2% των μετακινήσεων με τα συγκεκριμένα δίκυκλα. Από εκεί και μετά εξετάζονται μεταξύ άλλων οι υποδομές για τα ποδήλατα, οι τάσεις χρήσης τους, η πολιτική που ακολουθούν οι δημοτικές Αρχές σε αυτόν τον τομέα, αλλά και ο πολεοδομικός σχεδιασμός των πόλεων. Στο τέλος προκύπτουν οι 20 καλύτερες πόλεις για τα ποδήλατα σε όλον τον κόσμο με βάση το ποσοστό τους επί του συνόλου βαθμών σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης.

Τα εφετινά αποτελέσματα δεν εκπλήσσουν, καθώς η κορυφαία τριάδα με τις ιδανικότερες πόλεις για τη χρήση ποδηλάτου απαρτίζεται από την Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ και την Ουτρέχτη. Τα συγκεκριμένα αστικά κέντρα μονοπωλούν από το 2013 και μετά τις τρεις πρώτες θέσεις με ανακατατάξεις μεταξύ τους. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αντβέρπη, το Στρασβούργο, το Μπορντό, το Όσλο, το Παρίσι, η Βιέννη και το Ελσίνκι.

Οι 20 καλύτερες πόλεις για ποδήλατο στον κόσμο

1. Κοπεγχάγη

2. Άμστερνταμ

3. Ουτρέχτη

4. Αντβέρπη

5. Στρασβούργο

6. Μπορντό

7. Όσλο

8. Παρίσι

9. Βιέννη

10. Ελσίνκι

11. Βρέμη

12. Μπογκοτά

13. Βαρκελώνη

14. Λιουμπλιάνα

15. Βερολίνο

16. Τόκιο

17. Ταϊπέι

18. Μόντρεαλ

19. Βανκούβερ

20. Αμβούργο

Δείτε στο σχετικό link https://copenhagenizeindex.eu/the-index την κατάταξη των 20 πόλεων με τις φιλικότερες προδιαγραφές προς τους ποδηλάτες, μαζί με τη βαθμολογία τους. Επίσης, εκεί υπάρχει και το ιστορικό των προηγούμενων αξιολογήσεων, από το οποίο απουσιάζουν δυστυχώς οι ελληνικές πόλεις.

Πηγή: www.insider.gr

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!