Τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων «εξαφανίζονται»

Τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων «εξαφανίζονται»
Μεγάλο προβάδισμα παίρνουν πλέον τα αυτόματα σασμάν στα αυτοκίνητα και ειδικά στις ΗΠΑ, όπου οι αγοραστές έχουν ξεχάσει το χειροκίνητο εδώ και χρόνια.

Οι αλλαγές στην αυτοκίνηση είναι ραγδαίες και οι τεχνολογίες συνεχώς αναπτύσσονται. Η συμμετοχή του οδηγού στην οδήγηση θα είναι όλο και μικρότερη και ήδη, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα. Αρχικά, ένα Cruise Control, μετά, τα διάφορα συστήματα που φρενάρουν αυτόματα σε έκτακτη ανάγκη ή επαναφέρουν το όχημα στη λωρίδα και πολλά άλλα, είναι βασικά παραδείγματα. Έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης, οπότε πραγματικά, είμαστε πολύ κοντά στην αυτόνομη εποχή!

Συνεπώς, τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων, μάλλον είναι ένα κεφάλαιο που αρχίζει να ξεθωριάζει στην αυτοκίνηση. Ακόμη και τα καθαρόαιμα σπορ μοντέλα προτιμούν τα εξελιγμένα αυτόματα, για χάρη της ταχύτητας και της ευκολίας τιθάσευσης της δύναμής τους ενώ δεν τίθεται λόγος για τα πιο «ταξιδιάρικα» αυτοκίνητα που εδώ και χρόνια έχουν στραφεί προς τα αυτόματα.

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση κάποιων στοιχείων της Toyota που λένε ότι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις της Corolla είναι κατά 99% με αυτόματο σασμάν. Δεν πρόκειται για κάποια... υπερβολή ή σχήμα λόγου το 99% καθώς είναι ακριβώς η αναλογία των αριθμών. Το 2018 πουλήθηκαν 280.000 Corolla και οι χειροκίνητες δεν ξεπέρασαν τις 2.800!

Από τη μια, μιλάμε για Αμερική που οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν να οδηγούν αυτοκίνητα με μηχανικό σασμάν και από την άλλη, αφορά την Toyota που έχει πολλές εκδόσεις με αυτόματο και τα υβριδικά της συνδυάζονται μόνο με τέτοιο κιβώτιο, όμως δεν μπορεί παρά να είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στατιστικό. Στην Ευρώπη η επιλογή των χειροκίνητων κιβωτίων είναι σαφώς μεγαλύτερη από το αντίστοιχο ποσοστό των ΗΠΑ, όμως με τα χρόνια όλο και μειώνεται και τελικά, η επικράτηση των αυτόματων δεν θα αργήσει να γίνει.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!