Diesel και βενζίνη «φεύγουν» από το Άμστερνταμ το 2030

Diesel και βενζίνη «φεύγουν» από το Άμστερνταμ το 2030
Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας θέλει να περάσει σε μια νέα, πιο «καθαρή» από πλευράς ρύπων εποχή και σε περίπου δέκα χρόνια, θα απαγορεύσει την κίνηση αυτοκινήτων με μοτέρ εσωτερικής καύσης στο κέντρο της.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το Άμστερνταμ είναι μια αρκετά «ανεπτυγμένη» πόλη στο κομμάτι της εναλλακτικής μετακίνησης, κυκλοφορούν πολλά ποδήλατα και οχήματα μηδενικών ρύπων, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο θέλει να προχωρήσει ακόμη ένα βήμα και δηλώνει ότι έως και το 2030, τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στο κέντρο.

Ήδη από το 2022 τα λεωφορεία της πόλης, μαζί με τα πούλμαν και τα βαριά οχήματα δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην καρδιά του Άμστερνταμ και το ίδιο θα ισχύει και για τα σκάφη αναψυχής. Θα υπάρξουν δελεαστικά κίνητρα που θα παροτρύνουν τους ιδιοκτήτες ΙΧ να επιλέξουν ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο και παράλληλα θα εγκατασταθούν πολλοί ακόμη δημόσιοι φορτιστές. Υπολογίζεται ότι 16.000 με 23.000 σημεία φόρτισης θα δημιουργηθούν έως και το 2025 για να καλυφθεί η ανάγκη για περισσότερες «πρίζες».

Ωστόσο αυτό δεν αρέσει σε όλους. Ήδη πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίζουν «βιαστική» αυτή την κίνηση, ειδικά για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίζουν την επένδυση σε ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που ακόμη οι τιμές τους δεν έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των νέων μοντέλων με κινητήρες βενζίνης. Σίγουρα η τεχνολογία αργότερα θα γίνει πιο φθηνή, όμως ίσως να μην έχει έρθει ακόμη αυτή η στιγμή. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θα γίνει γενικότερα στις ευρωπαϊκές πόλεις, αργά ή γρήγορα, με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την κίνηση των αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!