Aόρατα χέρια θα φρενάρουν από το 2022 τους κινητήρες των οχημάτων

Gazzetta team
Aόρατα χέρια θα φρενάρουν από το 2022 τους κινητήρες των οχημάτων
Η ΕΕ επεξεργάζεται ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα εφοδιάζονται από το 2022 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα με αυτόματους προσαρμοστές ταχύτητας στο πλαίσιο μείωσης των ατυχημάτων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου δημοσιοποίησε η επιτροπή IMOC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πρότασή της, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εφοδιάζονται από το 2022 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα με συστήματα αυτόματου περιορισμού της ταχύτητας,. Χάρη στα έξυπνα συστήματα ΙSA (Intelligent Speed Assistance) θα γίνει εφικτή η περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Η ΕΕ εκτιμά, ότι η συγκεκριμένη μείωση θα κυμανθεί περίπου στο 20%, αφού η υπερβολική ταχύτητα θεωρείται η υπ’ αριθμόν Ένα αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Τα συστήματα ΙSA θα βασίζονται στην αναγνώριση των οδικών σημάνσεων και των ορίων κυκλοφορίας σε συνδυασμό με στοιχεία, που θα προέρχονται από το δορυφορικό GPS. Ετσι θα καταγράφει το σύστημα σε πραγματικό χρόνο την ταχύτητα του οχήματος και εφόσον είναι υπερβολική, δεν θα ενεργοποιούνται τα φρένα, αλλά θα μειώνεται η απόδοση του κινητήρα συνεχώς, μέχρι να προσαρμοστεί η κίνηση του οχήματος με το ισχύον όριο. Ταυτόχρονα θα ειδοποιείται ο οδηγός οπτικά και ακουστικά για την παραβίαση του ορίου ταχύτητας. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να παρακάμψει ο οδηγός τον κόφτη ταχύτητας, ωστόσο η παραβίασή του θα καταγράφεται σε μία ειδική τράπεζα δεδομένων για κάθε νόμιμη αξιοποίηση και χρήση.

Η τεχνολογία των συστημάτων ISA έχει εμφυτευθεί ήδη σε ορισμένα μοντέλα, που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως το νέο Ford Focus και το Volvo XC90. Πριν την υποχρεωτική χρήση των συγκεκριμένων περιοριστών ταχύτητας, θα πρέπει να ψηφιστούν ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών της ΕΕ, αλλά και από το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο. Γνώστες των ευρωπαϊκών δρώμενων εκτιμούν πάντως, ότι τα ΙSA θα αποτελούν τα επόμενα χρόνια υποχρεωτική τεχνολογία σε όλα τα καινούρια οχήματα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!