Το σχέδιο της Ν.Δ. για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Gazzetta team
Το σχέδιο της Ν.Δ. για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα
Μείωση του ΦΠΑ, δωρεάν στάθμευση στις πόλεις, χρήση των λεωφορειολωρίδων και φτηνότερα διόδια προτείνει η ΝΔ για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα στη χώρα μας.

Μία σειρά κινήτρων για ιδιώτες και επιχειρήσεις προβλέπει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 400 ηλεκτροκίνητα οχήματα και ο αριθμός των σημείων φόρτισης είναι μόλις 38, δηλαδή ένας από τους μικρότερους στην Ευρώπη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης, το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για την αγορά ηλεκτρικών μοντέλων.

Ελεύθερη κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις λεωφορειολωρίδες και δωρεάν στάθμεση στα κέντρα των πόλεων.

Σημαντική έκπτωση στα διόδια και απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελείας.

Για τις επιχειρήσεις θα προβλέπεται επιπρόσθετα η κατάργηση του φόρου χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων από τα στελέχη τους και διευκόλυνση της φορολογικής απόσβεσης είτε για την αγορά είτε για το λίζινγκ ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα ταξί, των οποίων η αγορά θα επιδοτείται με 3.500 ευρώ, εφόσον αφορά ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ οι οδηγοί τους θα έχουν προτεραιότητα στις κεντρικές πιάτσες, όπου θα δημιουργηθεί δίκτυο ταχυφορτιστών.

Η Ν.Δ. δεσμεύεται εξάλλου, να έχει αντικατασταθεί έως το 2025 το 30% του στόλου των κρατικών και δημοτικών αυτοκινήτων και λεωφορείων με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης σχεδιάζει εκπτώσεις φορολογίας στις επιχειρήσεις, που θα εγκαταστήσουν φορτιστές για δημόσια χρήση στις εγκαταστάσεις τους, ενώ προβλέπεται ανάπτυξη του δικτύου επαναφόρτισης των μπαταριών σε όλα τα εθνικά οδικά δίκτυα.

Χαρακτηριστικό της σημασίας, που δίνει η Νέα Δημοκρατία στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, είναι το γεγονός, ότι η παρουσίαση του σχεδίου της θα γίνει από τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!