Σημαντικές οι συνέπειες στον κλάδο των καυσίμων από λαθρεμπόριο και φόρους!

Gazzetta team
Σημαντικές οι συνέπειες στον κλάδο των καυσίμων από λαθρεμπόριο και φόρους!
Χιλιάδες πρατήρια έχουν κλείσει κατά την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και όχι μόνο.

Εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από τα έσοδα του κράτους και τον κλάδο των καυσίμων από το λαθρεμπόριο και τη νοθεία, ενώ οι επιχειρήσεις βάλλονται ταυτόχρονα από την βαριά φορολογία και την απειλή προστίμων τα οποία ενδέχεται να επιβληθούν λόγω θεσμικών στρεβλώσεων όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου. Ήδη εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης έχουν κλείσει χιλιάδες πρατήρια κατά την τελευταία δεκαετία (υπολογίζονται στα 6.500-8.000), ενώ σταδιακά μειώνεται και ο αριθμός μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων εμπορίας πετρελαιοειδών.

«Η επιλογή των επιχειρήσεων είναι να ακολουθούν τη νόμιμη οδό με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει», αναφέρουν εκπρόσωποι του ΣΕΕΠΕ ενώ σημειώνουν ότι εξαιτίας του λαθρεμπορίου χάνονται ετησίως 255 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ανέφερε ότι: «εξαφανίζεται η αγορά, εξαφανίζονται τα κέρδη. Έχουμε δύο επιλογές, είτε να ζήσουμε στη νομιμότητα, είτε στην παραβατικότητα. Ο κλάδος υφίσταται πιέσεις από τους φόρους (μέχρι 70%), τα πιεσμένα περιθώρια κέρδους, από τους όγκους που χάνονται. Αν ο φόρος ήταν χαμηλότερος ποιός θα είχε κίνητρο να κάνει λαθρεμπόριο;».

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, η προκαταβολή φόρων και δασμών πλήττουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο όπου η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε δραματική πτώση της ζήτησης. Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των καυσίμων και ο ΦΠΑ προκαταβάλλονται κατά τον εκτελωνισμό, σε αντίθεση με ότι ισχύει στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών να προκαταβάλλουν στο κράτος, κάθε χρόνο, περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ για φόρους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!