Ποιά είναι τα όρια ταχύτητας σε όλες τις χώρες του κόσμου;

Γιώργος Βαρίνος
Ποιά είναι τα όρια ταχύτητας σε όλες τις χώρες του κόσμου;
Μεγάλες διαφορές έχουν τα όρια ταχύτητας ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Και υπάρχουν και άλλες χώρες εκτός της Γερμανίας που δεν έχουν όρια ταχύτητας έστω σε κάποια σημεία του οδικού τους δικτύου. Μάθετε ποιές.

Η ιδέα του άρθρου μας ήρθε πριν από μερικές εβδομάδες όταν βρεθήκαμε στη Γερμανία για την δοκιμή της Mercedes-AMG C43 4Matic. Tην οδηγήσαμε και αισθανθήκαμε προνομιούχοι. Μια ματιά στο κοντέρ πιστοποιεί γιατί. Ταξιδεύουμε με 250χλμ./ώρα για τουλάχιστον ένα 5λεπτο. Τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στην αριστερή λωρίδα, κάνουν δεξιά δίχως να χρειαστεί να τους κάνουμε σινιάλο με τα φώτα μας. Α! δεν σας είπα... Είμαστε απολύτως νόμιμοι, παρά την προκλητική ταχύτητα ταξιδίου. Βρισκόμαστε φυσικά στην Γερμανία, στον αυτοκινητόδρομο Bundesautobahn 60 και έχουμε ξεκινήσει από το Λουξεμβούργο. Η Bundesautobahn 60 βρίσκεται στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου και είναι ελεύθερη από όρια σε αρκετά σημεία της.

Τι τρομερή ευλογία για τον πραγματικό οδηγό. Είναι όμως έτσι και σε άλλες χώρες; Μόνο στο νησί του Μαν (που δεν έχει όμως αυτοκινητοδρόμους) και στο βόρειο τμήμα της Stuart Highway στην Αυστραλία δεν υπάρχουν όρια ταχύτητας. Και σε αρκετούς αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας, αλλά γενικά και στην Γερμανία υπάρχουν όρια ταχύτητας και μάλιστα είναι πολύ αυστηρά και καμιά φορά εξοργιστικά, όπως στο ίδιο ταξίδι με την Mercedes-AMG C43 4Matic, είμασταν αυστηρά υποχρεωμένοι να περνάμε μέσα από τα χωριά με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα. Στα 31 χλμ./ώρα σου ερχόταν κλήση στο σπίτι...

Ας δούμε τα όρια σε όλες τις χώρες του κόσμου!

Τα υψηλότερα όρια στην Ευρώπη έχει η Πολωνία και η Ρουμανία με 140 χμλ./ώρα ενώ περιέργως το ίδιο συμβαίνει και στο Τέξας των ΗΠΑ!

Το 1861 τα όρια ταχύτητας στην Βρετανία ήταν τα 10 μίλια την ώρα!

Mε τα μοντέρνα συστήματα Head Up Display που ενημερώνονται για τα όρια ταχύτητας από τις σχετικές πινακίδες είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθεί κανείς τους κανόνες και τους νόμους σε οποιαδήποτε χώρα και αν ταξιδεύει.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!