Νέα πρόστιμα χωρίς έκπτωση και με εισοδηματικά κριτήρια

Gazzetta team
Νέα πρόστιμα χωρίς έκπτωση και με εισοδηματικά κριτήρια
Πολλά πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις θα μειωθούν, κάποια θα διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα, ενώ τιμωρείται αυστηρά η αντικοινωνική οδική συμπεριφορά.

Αλλάζουν τα πάντα σχετικά με τα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή προβλέπει σύμφωνα με ρεπορτάζ του www.insider.gr τη μείωση αρκετών προστίμων, τη διαμόρφωση ορισμένων άλλων με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη και την επιβολή αυστηρών ποινών σε επικίνδυνες κατηγορίες παραβάσεων. Ταυτόχρονα καταργείται η έκπτωση 50% που ισχύει μέχρι σήμερα, εφόσον πληρωθεί το πρόστιμο εντός 10 ημερών από την επιβολή του.

Το νομοσχέδιο δημιουργεί τρεις κατηγορίες παραβάσεων με διαφορετικά πρόστιμα. Για τις θεωρούμενες ως χαμηλής επικινδυνότητας προβλέπονται πρόστιμα έως 100 ευρώ, για της μεσαίας επικινδυνότητας παραβάσεις κλιμακώνονται τα πρόστιμα μεταξύ 101 και 300 ευρώ και οι αξιολογημένες ως πλέον επικίνδυνες τιμωρούνται με πρόστιμα από 301 έως 600 ευρώ. Μέχρι την επισημοποίηση των νέων προστίμων μειώνονται τα ισχύοντα κατά 40% με εξαίρεση τις πολύ επικίνδυνες παραβάσεις της κατανάλωσης αλκοόλ, τις παράνομες προσπεράσεις και τις παράνομες «κόντρες» μεταξύ οχημάτων, όπως επίσης την παραβίαση του κόκκινου και του STOP.

Μία μικρή επανάσταση συνιστά η διαμόρφωση του ύψους του προστίμου έως και τρεις φορές πάνω από το αρχικό ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία του παραβάτη. Τα κριτήρια των προσαυξήσεων θα καθορίζονται από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών.

Δημιουργείται επίσης μία νέα ομάδα παραβάσεων, που αποτελούν πλέον πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και κρίνονται από τον νομοθέτη ως «αντικοινωνική οδική συμπεριφορά». Πρόκειται για παραβάσεις, όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση χωρίς Bluetooth, η κατάληψη χώρων στάθμευσης αναπήρων και στάθμευση σε ράμπα για ΑΜΕΑ, η χρήση της λωρίδας έκτακτης ανάγκης στους αυτοκινητόδρομους, η ρίψη τσιγάρων από το όχημα και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους, όπως επίσης ειδικού παιδικού καθίσματος για τους μικρούς επιβάτες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπεται κάποιο χρηματικό πρόστιμο, όμως αφαιρείται αυτομάτως το δίπλωμα οδήγησης του παραβάτη για 60 ημέρες και για διπλάσιο χρονικό διάστημα σε περίπτωση υποτροπής.

Το δίπλωμα οδήγησης μπορεί να αφαιρεθεί εξάλλου μόνιμα για επικίνδυνες παραβάσεις, στις οποίες έχει υποπέσει ο οδηγός τρεις φορές μέσα σε μία πενταετία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!