Τα αυτοκίνητά μας γίνονται φανατικοί «χορτοφάγοι» (pics)

Gazzetta team
Τα αυτοκίνητά μας γίνονται φανατικοί «χορτοφάγοι» (pics)
Καθίσματα από σόγια, ελαστικά από ραδίκια και πλαστικά από τομάτες είναι μερικά από τα φυτικά υλικά, που χρησιμοποιούν ήδη ή σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων!

Τα βιολογικά προϊόντα και η χορτοφαγία είναι πολύ στη μόδα. Ωστόσο και οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως φυτά αντί προϊόντων πετρελαϊκής προέλευσης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ford, η οποία χρησιμοποιεί για όλα τα μοντέλα της στις ΗΠΑ ένα αφρώδες υλικό με βάση φασόλια σόγιας για τα προσκέφαλα, τις πλάτες και τα μαξιλάρια των καθισμάτων. Μέχρι σήμερα έχει αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο υλικό στην παραγωγή 18,5 εκατ. οχημάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 6,5 εκατομμύρια τόνους.

Επίσης, η Ford συνεργάζεται από το 2014 με τη γνωστή εταιρεία παρασκευής κέτσαπ, Heinz, για την παραγωγή ινών για βιοσυνθετικά υλικά από φλούδες τομάτας.

Στην ηλεκτρική BMW i3 τα βιολογικά υλικά είναι ορατά, καθώς οι εσωτερικές επενδύσεις των θυρών είναι φτιαγμένες από κάνναβη κέναφ. Επίσης, η Range Rover ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι θα προσφέρει στο Velar υφασμάτινες επενδύσεις από το ειδικά εξελιγμένο υλικό Kvadrat σε απομίμηση δέρματος. Πρόκειται για ένα σύνθετο υλικό από μαλλί και τεχνητό άγριο δέρμα με μεγάλη διάρκεια ζωής, που θα προσφέρεται εναλλακτικά στους πελάτες του Velar αντί του κλασικού δέρματος.

Όμως η…χορτοφαγία δεν αφήνει έξω από το παιχνίδι ούτε τα ελαστικά. Η Continental συνεργάζεται με το γερμανικό ινστιτούτο Fraunhofer για την εξέλιξη καουτσούκ από άγρια ραδίκια και πικραλίδες της Ρωσίας. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κυλήσουν κανονικά στους δρόμους μας τα πρώτα ελαστικά από χόρτα.

Οι ερευνητές τονίζουν, ότι η καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών για χρήση στη βιομηχανία, δεν πρόκειται να επηρεάσει την παραγωγή τροφίμων. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί μόλις το 0,3% των διαθέσιμων καλλιεργήσιμων εκτάσεων για την αντικατάσταση όλων των συνθετικών υλικών με βάση τα πετρελαιοειδή.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!