Εξαλλη η Land Rover με το κινέζικο αντίγραφο

Πέτρος Πιτσίνης
Εξαλλη η Land Rover με το κινέζικο αντίγραφο
Μήνυση κατά της κινέζικης Jiangling Motors κατέθεσε η Land Rover, επειδή η πρώτη λανσάρισε ένα μοντέλο που είναι φτυστή αντιγραφή του στυλάτου Evoque.

Παλιά μου τέχνη κόσκινο είναι για τους Κινέζους η αντιγραφή διαφόρων προϊόντων, μεταξύ άλλων και αυτοκινήτων. Μάλιστα στην Κίνα δεν θεωρείται κάτι τέτοιο επιλήψιμο, αφού οι τοπικές κοινωνίες ασπάζονται τον Όσκαρ Γουάιλντ, που είχε πει ότι «Η μίμηση είναι η ανώτερη μορφή της αναγνώρισης».

Στο παρελθόν έχουν δοθεί ομηρικές μάχες μεταξύ Κινέζων και ξένων αυτοκινητοκατασκευαστών, επειδή οι πρώτοι ξεπατίκωναν ξεδιάντροπα το ντιζάιν μοντέλων από το εξωτερικό. Η κατάσταση φαινόταν ότι είχε ηρεμήσει, όμως τώρα προέκυψε πάλι μία τέτοια περίπτωση με τη Jaguar Land Rover (JLR), η οποία μήνυσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την κινέζικη Jiangling Motors.

Μήλον της έριδας είναι το μοντέλο Landwind X7, που είναι φτυστό με το Land Rover Evoque, κάτι που προκάλεσε την οργή της εταιρείας JLR, η οποία ανήκει πλέον στον ινδικό όμιλο της Tata. Το κινέζικο αντίγραφο Landwind X7 κοστίζει στην πατρίδα του μόνον το ένα τρίτο της τιμής του Evoque, άρα μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό. Το ποτήρι ξεχείλισε ωστόσο για την Land Rover, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ειδικά σετ με αυτοκόλλητα λογότυπα του Evoque, που μπαίνουν πάνω στο κινέζικο μοντέλο. Με λιγότερα από είκοσι ευρώ μεταμορφώνεται λοιπόν το Landwind X7 σε ένα σχεδόν γνήσιο Land Rover Evoque, οπότε είναι κατανοητή η αντίδραση της βρετανικής μάρκας.

Είναι δύσκολο να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της μήνυσης, γιατί τα κινέζικα δικαστήρια είχαν αποφανθεί εντελώς διαφορετικά ανάλογα με την περίπτωση. Η Honda είχε μηνύσει για παράδειγμα έναν κινέζο αυτοκινητοκατασκευαστή, επειδή είχε αντιγράψει το CR-V, πέρασαν όμως δώδεκα χρόνια δικαστικών αγώνων πριν κερδίσει τελεσίδικα και της επιδικαστούν μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση. Ενδιάμεσα είχε καταγράφει η κινέζικη μαϊμού του Honda CR-V πολύ μεγάλα κέρδη. Πολύ πιο κερδισμένη βγήκε από μία ανάλογη περίπτωση η Daimler, όταν κατήγγειλε στα δικαστήρια μία κινέζικη φίρμα, που είχε λανσάρει ένα αντίγραφο του δημοφιλούς Smart. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχρεώσει το δικαστήριο την κινέζικη εταιρεία να αποσύρει όλα αυτά τα μοντέλα από την αγορά.

Στις φωτογραφίες, που έχουμε ανεβάσει, φαίνονται ξεκάθαρα οι ομοιότητες μεταξύ του πράσινου Landwind X7 και του λευκού Range Rover Evoque. Πάντως οι Κινέζοι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και το αισθητά φτηνότερο μοντέλο τους αποτελεί όντως πραγματικό πειρασμό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!