Η Red Bull δίνει φτερά! (pics)

Νίκος Τσιώκος
Η Red Bull δίνει φτερά! (pics)
«Η Red Bull δίνει φτερά», λέει η γνωστή διαφήμιση και αυτή η φράση... αποτυπώνεται στην πραγματικότητα, αφού οι ομάδες της κατακτούν πρωταθλήματα σε όλα τα σπορ!

Δεν είναι μόνο η Formula1 που απασχολεί τη Red Bull. Η γνωστή εταιρεία ποτών έχει... μπει σε πολλά αθλήματα ανά τον κόσμο, από το πόδοσφαιρο μέχρι τα μηχανοκίνητα σπορ και το... χόκεϊ επί πάγου, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία! Μάλιστα, η φετινή χρονιά είναι αρκετά πετυχημένη για τους «κόκκινους ταύρους» με τη φράση «η Red Bull δίνει φτερά» της γνωστής διαφήμισης να... αποτυπώνεται στην πραγματικότητα!

Η παρθενική νίκη του Μαξ Φερστάπεν στην F1, που αποτέλεσε την πρώτη των Αυστριακών μετά από αυτή του Ντάνιελ Ρικιάρντο στο Βέλγιο το 2014, ήταν το... κερασάκι στην τούρτα, καθώς πριν από αυτή ήρθαν πολλές επιτυχίες για την RB. Κατ' αρχάς, η Σάλτσμπουργκ κατέκτησε για έβδομη φορά τον τίτλο στην Αυστρία, ενώ η γερμανική Λειψία πανηγύρισε την άνοδο στη Μπουντεσλίγκα, με τον Ντίτριχ Μάτεσιτς μάλιστα να επιθυμεί και τίτλο στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας.

«Θέλω να ανακηρυχθώ πρωταθλητής Γερμανίας πριν γίνω 80 χρονών», είπε χαρακτηριστικά ο 72χρονος ιδιοκτήτης της Red Bull στέλνοντας μήνυμα στις Μπάγερν Μονάχου και Ντόρντμουντ! Από εκεί και πέρα, η ομάδα της Νέας Υόρκης (New York Red Bulls) πήρε τους περισσότερους πόντους στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, επίσης στο ποδόσφαιρο, ενώ στο χόκεϊ επί πάγου η EHC Μόναχο κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Γερμανίας, μετά τη νίκη επί της Βόλφσμπουργκ στον τελικό με 4-0, τη στιγμή που EHC Σάλτσμπουργκ πανηγύρισε τον έβδομο τίτλο της από το 2000 και μετά στο ίδιο άθλημα στην Αυστρία.

Βέβαια, η Red Bull διοργανώνει συνεχώς διάφορα events σε όλα τα αθλήματα σε όλο τον κόσμο, έχει χορηγίες σε ομάδες, αθλητές και όχι μόνο, ενώ στην ιδιοκτησία της είναι και ο γερμανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός Servus TV, ο οποίος διαθέτει 260 εργαζόμενους. Μάλιστα, ο Μάτεσιτς είχε το σθένος να τους απολύσει όλους εν μία νυκτί και να βάλει λουκέτο στον εν λόγω σταθμό, όταν έμαθε πως σκόπευαν να δημιουργήσουν συνδικαλιστικό εργατικό σωματείο.

Τελικά, τον διαβεβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει και την επόμενη μέρα τους προσέλαβε πίσω, με τον Servus TV να λειτουργεί κανονικά μέχρι και σήμερα. Φυσικά, για όλα αυτά ευθύνεται το... ρευστο του Μάτεσιτς, ο οποίος επενδύει κάθε χρόνο πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ τόσο στη Formula1, όσο στο ποδόσφαιρο, στο χόκεϊ επί πάγου, καθώς και στις χορηγίες, που δεν είναι λίγες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Red Bull αγόρασε τις μετοχές της Jaguar το 2004 για να ξεκινήσει με ιδιόκτητη ομάδα το 2005, όμως ήταν στην F1 από πολύ πιο πριν. Συγκεκριμένα, μπήκε στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού δέκα χρόνια πιο πριν, αφού από το 1995 ήταν χορηγός της Sauber, της οποίας στη συνέχεια απέκτησε και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Όμως, στα τέλη του 2000 ο Μάτεσιτς ήρθε σε ρήξη με τον Πίτερ Ζάουμπερ για την επιλογή των οδηγών, με τον πρώτο να πουλάει τις μετοχές στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse. Έτσι, αποδείχτηκε πως η ομάδα του Χίνβιλ ήταν αυτή που έχασε, αφού πάει από το κακό στο χειρότερο, ενώ η Red Bull πανηγύρισε τέσσερις τίτλους οδηγών, άλλους τόσους κατασκευαστών από το 2010 μέχρι και το 2013 και πλέον δείχνει να επιστρέφει σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!