Μια «Porsche» με 23.000€

Γιώργος Βαρίνος
Μια «Porsche» με 23.000€
Η κινεζική Zotye θα παρουσιάσει στην έκθεση του Πεκίνου έναν κλώνο της Porsche Macan, που αντιγράφει πιστά το γερμανικό SUV σε όλα, εκτός της τιμής.

Οι εικόνες του SUV με την ονομασία SR8 που θα λανσάρει η κινεζική Zotye στις 24 Απριλίου στην έκθεση αυτοκινήτου του Πεκίνου, είναι αποκαλυπτικές. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος δεν γνωρίζει, θα θαυμάσει τις χυτές και δυναμικές γραμμές του μοντέλου και θα εντυπωσιαστεί με την πρόοδο των Κινέζων σχεδιαστών. Οποιοσδήποτε όμως έχει δει έστω και μια φορά στη ζωή του την Porsche Macan, το μικρότερο SUV της γερμανικής εταιρείας, θα διαπιστώσει ότι το SR8 είναι τόσο πιστό αντίγραφο, σε βαθμό που αν αφαιρέσεις τα διακριτικά του κατασκευαστή, δεν το ξεχωρίζεις.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο του θράσους της Zotye είναι ότι αντέγραψε σχεδόν φωτογραφικά και το εσωτερικό, με το ταμπλό, την κεντρική κονσόλα και το τιμόνι να είναι απαράλλαχτα με αυτά της Macan. Ο κινεζικός κλώνος διαθέτει έναν τετρακύλινδρο κινητήρα turbo με ισχύ 190 ίππων, προέλευσης Mitsubishi, αλλά αυτό μάλλον λίγο ενδιαφέρει του υποψήφιους αγοραστές, που θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα εντυπωσιακό SUV με κόστος μόλις 23.000€, αντί των 80.000€ που κοστίζει η Porsche Macan.

Αυτή δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν κυριολεκτικά copy – paste ευρωπαϊκών μοντέλων, με την Land Rover να έχει υποστεί παλιότερα την πιστή αντιγραφή του Range Rover Evoque. Στο προφανές ερώτημα γιατί δεν αντιδρούν οι εταιρείες που θίγονται, η απάντηση μέσω των στελεχών των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι ότι στην Κίνα οι νόμοι προστατεύουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τους εγχώριους κατασκευαστές, που είναι πιο δύσκολο και ακριβό να βρεις το δίκιο σου, παρά να δώσεις τόπο στην οργή και να υποστείς την όποια απώλεια κερδών. Επίσης, τα κλεψίτυπα κινεζικά μοντέλα απευθύνονται σε ένα κοινό πολύ πιο χαμηλού οικονομικού επιπέδου, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ζημιά να την κάνουν σε άλλους, πιο μαζικούς κατασκευαστές, παρά σε αυτούς της πολυτελούς κατηγορίας τους οποίους αντιγράφουν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!