Μην κάνεις τίποτα άλλο, όταν οδηγείς!

Μην κάνεις τίποτα άλλο, όταν οδηγείς!

Πάνω από το ένα τρίτο των τροχαίων δυστυχημάτων οφείλεται στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης.

Μην κάνεις τίποτα άλλο, όταν οδηγείς!

Η έλλειψη και η απόσπαση προσοχής του οδηγού από εξωτερικούς παράγοντες ευθύνονται για το 35% των τροχαίων δυστυχημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, τα 15 στα 100 δυστυχήματα συμβαίνουν, επειδή ο οδηγός ασχολείται με τους συνεπιβάτες του οχήματος. Το 12% των τροχαίων δυστυχημάτων οφείλεται στη χρήση κινητού τηλεφώνου, το 10% στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού από κάτι μέσα στο όχημα.

Περίπου 9% των ατυχημάτων προκύπτει, επειδή κοιτάζει ο οδηγός κάτι έξω από το όχημα, ενώ το 8% γίνεται ενώ ψάχνουμε σταθμό στο ραδιόφωνο ή τραγουδάμε. Στο τέλος της στατιστικής συναντούμε άλλες δύο επικίνδυνες συνήθειες των οδηγών, δηλαδή το πιάσιμο ενός αντικειμένου και τον καλλωπισμό, καθεμία από τις οποίες έχει 6% μερίδιο στα ατυχήματα.

Όπως επισημαίνουν οι δάσκαλοι οδήγησης, διατρέχουμε δεκαπλάσιο κίνδυνο εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα, όταν καθόμαστε στο τιμόνι και...
1. Είμαστε θυμωμένοι, λυπημένοι, κλαίμε ή βρισκόμαστε σε έντονη συναισθηματική φόρτιση.
2. Είμαστε κουρασμένοι.
3. Τρώμε ή πίνουμε καφέ στο αυτοκίνητο.
4. Καπνίζουμε.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης διοργανώνει τρεις πορείες μοτοσικλετιστών από διαφορετικά μέρη της Αθήνας, στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας για την επικινδυνότητα της απροσεξίας και της αφηρημάδας στο τιμόνι. Οι πορείες θα ξεκινήσουν στην Κυριακή, 3 Απριλίου, στις 11 το πρωί και θα καταλήξουν στο Πεδίο του Άρεως.
Οι αφετηρίες θα είναι στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο Υπουργείο Μεταφορών, Τρώων 1 και Χαλκίδος και στο Υπουργείο Μεταφορών στην οδό Κλεισθένους 35, στην Αγία Παρασκευή.
Oσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να κάνουν κλικ στο εξής link: http://goo.gl/forms/LDYquWd8Sc
Επίσης θα αναπτυχθούν παρόμοιες δράσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου με σύνθημα «Οδηγείς. Μην κάνεις τίποτα άλλο!»
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των εκπαιδευτών οδήγησης, Άρης Ζωγράφος, «οι περισσότεροι θεωρούν ότι περίσπαση, είναι μόνον το κινητό τηλέφωνο, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εξάλλου επιλέξαμε την μοτοπορεία, επειδή η διάσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση έχει άμεσο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους χρήστες του δρόμου, δηλαδή τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές».

Best of internet