Γιατί καθυστερούν οι Αθηναίοι στα ραντεβού τους;

Γιατί καθυστερούν οι Αθηναίοι στα ραντεβού τους;

Η Αθήνα βρίσκεται μεταξύ των 30 πόλεων με τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα στον κόσμο, όμως οι τρεις χειρότερες είναι η Πόλη του Μεξικού, η Μπανγκόγκ και η Κωνσταντινούπολη.

Γιατί καθυστερούν οι Αθηναίοι στα ραντεβού τους;

Εχετε αναρωτηθεί πόσο χρόνο χάνουμε από τη ζωή μας, εγκλωβισμένοι σε κυκλοφοριακά μποτιλιαρίσματα; Μία αξιόπιστη απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει ο Δείκτης TomTom Traffic Index, ο οποίος μετρά, συγκρίνει και αξιολογεί τις συνθήκες κυκλοφορίας σε 295 πόλεις σε όλον τον πλανήτη. Μάλιστα η γνωστή εταιρεία κατασκευής λογισμικών και συστημάτων πλοήγησης έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια μία τράπεζα δεδομένων με 14 τρισεκατομμύρια στοιχεία, τα οποία αφορούν την κυκλοφορία σε 50 διαφορετικές χώρες.

Δίπλα σε κάθε πόλη του πίνακα της TomTom υπάρχουν τρία στοιχεία. Το πρώτο δείχνει πόσο επιπλέον χρόνο χρειάζονται οι οδηγοί Ι.Χ. κατά μέσο όρο για τις μετακινήσεις τους σε σύγκριση με τον αντίστοιχο χρόνο διαδρομής με ομαλή ροή κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, στην Αθήνα χρειαζόμαστε 36% περισσότερο χρόνο από τον κανονικό, ενώ τις πρωινές ώρες αιχμής ο απαιτούμενος χρόνος είναι 55% μεγαλύτερος και τις αντίστοιχες βραδινές 54%.

Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, ο χρόνος που περνάμε στο Ι.Χ. μας κατά τις καθημερινές μας μετακινήσεις στην Αθήνα, είναι περίπου κατά το ένα τρίτο μεγαλύτερος από ό,τι με κανονική ροή κυκλοφορίας. Δηλαδή σε κάθε μία ώρα διαδρομής με αυτοκίνητο στους δρόμους της Αθήνας, περιλαμβάνονται γύρω στα είκοσι λεπτά «καπέλο», το οποίο θα είχαμε γλιτώσει υπό κανονικές συνθήκες. Αντίστοιχα το πρωί και το βραδάκι, οι καθυστερήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Ωστόσο η πρωτεύουσα της Ελλάδας, που κατέχει την 29η θέση στη σχετική λίστα της TomTom, είναι παράδεισος μπροστά στο Top Ten των πόλεων με τα μεγαλύτερα προβλήματα κυκλοφορίας.

Ιδού σε ποια αστικά κέντρα δημιουργούνται συχνότερα μποτιλιαρίσματα.

Το Τοp Ten του μποτιλιαρίσματος στον πλανήτη

1. Πόλη του Μεξικού, Μεξικό, 59% πρόσθετος απαιτούμενος χρόνος.
2. Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη, 57% πρόσθετος απαιτούμενος χρόνος.
3. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 50% πρόσθετος χρόνος.
4. Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 47% πρόσθετος χρόνος.
5. Μόσχα, Ρωσία, 44% πρόσθετος χρόνος.
6. Βουκουρέστι, Ρουμανία, 43% πρόσθετος χρόνος.
7. Σαλβαδόρ, Βραζιλία, 43% πρόσθετος χρόνος.
8. Ρεσίφε, Βραζιλία, 43% πρόσθετος χρόνος.
9. Τσένγκντου, Κίνα, 41% πρόσθετος χρόνος.
10. Λος Αντζελες, ΗΠΑ, 41 πρόσθετος χρόνος.

Οι ειδικοί συγκοινωνιολόγοι της TomTom συστήνουν στους πολίτες να αξιοποιούν τις δυνατότητες δυναμικής ενημέρωσης για τις συνθήκες κυκλοφορίας και να τις ελέγχουν, πριν ξεκινήσουν τη διαδρομή τους. Επίσης να εμπιστεύονται τις υποδείξεις των συστημάτων πλοήγησης, εφόσον βασίζονται σε δυναμικά στοιχεία κυκλοφορίας και να επιλέγουν το κατάλληλο μέσο για τις μετακινήσεις τους και όχι οπωσδήποτε το Ι.Χ.

Best of internet