Πόσο αξίζει η Mercedes ενός δικτάτορα;

Πέτρος Πιτσίνης
Πόσο αξίζει η Mercedes ενός δικτάτορα;
Ανεβαίνει ή μειώνεται η αξία ενός αυτοκινήτου, που πωλείται σε δημοπρασία, εφόσον ανήκε στο παρελθόν σε κάποιον δικτάτορα, όπως ο Ρουμάνος Νικολάε Τσαουσέσκου;

Ο Νικολάε Τσαουσέσκου πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους τελευταίους δικτάτορες, που κυβέρνησε ευρωπαϊκή χώρα. Ο Ρουμάνος έγινε Πρόεδρος της χώρας του το 1967 και όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς μετά από λαϊκή εξέγερση το 1989, πέρασε από δίκη και εκτελέστηκε μαζί με τη σύζυγό του Έλενα ανήμερα των Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς.

Επί εποχής του ήταν τα Ι.Χ. ένα άπιαστο όνειρο για τον μέσο πολίτη και οι λίγοι κάτοχοι αυτοκινήτων στη Ρουμανία αρκούνταν σε κάποιο Dacia, Lada ή Zastava. Όχι όμως και ο Τσαουσέσκου, που αγόρασε το 1973 μία πολυτελέστατη Mercedes SL 350, η οποία πέρασε μετά τον θάνατό του στην κυριότητα του ρουμάνικου κράτους.

Το αυτοκίνητο είχε γράψει μόλις 4.038 χιλιόμετρα επί Τσαουσέσκου και ακόμη και σήμερα δεν έχει διανύσει συνολικά πάνω από 17.439 χιλιόμετρα, καθώς χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα και από τους μετέπειτα ιδιοκτήτες του. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, έχει πραγματοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα σέρβις και φορά ακόμη τα πρώτα ελαστικά «της μάνας του» από το 1973. Επίσης στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται ένα πολυτελές ραδιόφωνο Becker Mexico και ένας ασύρματος, όμοιος με εκείνους των ρουμάνικων μυστικών υπηρεσιών, που βρίσκεται κρυμμένος στο ντουλαπάκι του συνοδηγού.

Τώρα βγήκε το Cabrio με τη σκληρή αφαιρούμενη οροφή στο σφυρί και έπιασε τελικά 50.000 ευρώ, αν και η αρχική εκτίμηση ξεκινούσε από τις 30.000 ευρώ. Φαίνεται λοιπόν, ότι ο επώνυμος πρώτος κάτοχος του συγκεκριμένου αυτοκινήτου αύξησε τη ζήτηση και ανέβασε τελικά την τιμή του πανέμορφου μοντέλου.

Τα χρήματα θα πιάσουν πάντως τόπο, καθώς ο Ιρλανδός πωλητής της Mercedes δήλωσε ότι θα τα δωρίσει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της χώρας του, που υποστηρίζει και εκπαιδεύει πάνω από 60 ορφανά παιδιά στη Ρουμανία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!