Ανασφαλή το 20% των αυτοκινήτων (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ανασφαλή το 20% των αυτοκινήτων (video)
Ο παγκόσμιος οργανισμός αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων World NCAP υποστηρίζει ότι ακόμα και σήμερα, σε πολλές χώρες κατασκευάζονται και πωλούνται επικίνδυνα αυτοκίνητα.

Ο γενικός γραμματέας του παγκόσμιου οργανισμού αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων που πραγματοποιεί δοκιμές πρόσκρουσης, ο Ντέιβιντ Γουόρντ, δήλωσε πως το 20% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται παγκοσμίως αδυνατεί να τηρήσει έστω και το μίνιμουμ των προδιαγραφών παθητικής ασφάλειας. Τα αυτοκίνητα αυτά κατασκευάζονται και διατίθενται κατά κύριο λόγο στις αναπτυσσόμενες αγορές τις Νότιας Αμερικής και της Ασίας και είναι ιδιαίτερα φθηνά. Μοντέλα όπως τα Tata Nano, Datsun Go, Chevrolet Aveo, Maruti 800 και πολλά ακόμα, δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν ούτε ένα αστέρι (από τα πέντε που είναι το άριστα), κατά τις δοκιμές παθητικής ασφάλειας. Πολλά μάλιστα, δεν διαθέτουν ούτε καν αερόσακο.

Τα αυτοκίνητα αυτά δεν εισάγονται σε Ευρώπη, Αμερική και σε χώρες της Ασίας που έχουν θεσπίσει ένα μίνιμουμ προδιαγραφών ασφαλείας, ενώ δεν τηρούν ούτε την οδηγία των Ηνωμένων Εθνών για τις δοκιμές πρόσκρουσης. Οι κατασκευαστές τους υποστηρίζουν ότι μη τηρώντας τις αυστηρές προδιαγραφές των προηγμένων χωρών, εξασφαλίζουν σε πληθυσμούς με χαμηλό εισόδημα φτηνά αυτοκίνητα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποφύγουν τη μετακίνηση με μοτοσικλέτες που σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο επικίνδυνη.

Από την πλευρά του ο οργανισμός WNCAP υποστηρίζει μέσω του γενικού γραμματέα ότι αυτή η λογική δεν στέκει, καθώς ένας αερόσακος κοστίζει μόλις 50 δολάρια, ενώ μια ελάχιστη δομή ασφάλειας στο πλαίσιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με ελάχιστο κόστος. Επίσης προειδοποίησε ότι θα κινήσει διαδικασίες ώστε αυτοκίνητα που στις δοκιμές πρόσκρουσης δεν καταφέρνουν να αποσπάσουν ούτε ένα αστέρι αξιολόγησης, όπως το Tata Nano στο σχετικό video, να μην μπορούν να πάρουν έγκριση για την κυκλοφορία τους σε καμία χώρα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!