Όχι στην απόσυρση λένε οι "θεσμοί"

Γιώργος Βαρίνος
Όχι στην απόσυρση λένε οι "θεσμοί"
Με τους θεσμούς να εμφανίζονται αρνητικοί στην παράταση της απόσυρσης, η ελληνική αγορά αυτοκινήτου θα γνωρίσει νέα ύφεση.

Σκληρό πόκερ παίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους θεσμούς, οι οποίοι σε χθεσινή συνάντηση εμφανίστηκαν αρνητικοί στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης. Παρότι δόθηκαν στοιχεία για σημαντική ανάσχεση στις πωλήσεις και στα συνακόλουθα έσοδα από το υπουργείο οικονομικών προς τους θεσμούς, οι τελευταίοι φαίνονται αδιάλλακτοι και πιέζουν στη λήξη του μέτρου. Αντίθετα, τα στελέχη του υπουργείου ζητούν τουλάχιστο μια παράταση έως τον Ιούνιο, ώστε να καταστεί δυνατό να ομαλοποιηθεί η αγορά και να μην μείνουν έμποροι και εισαγωγείς με εκτελωνισμένα βάσει απόσυρσης αυτοκίνητα που δεν θα έχουν προλάβει τα παραδώσουν σε πελάτες.

Η λογική των θεσμών πίσω από την άρνησή τους για την παράταση του μέτρου της απόσυρσης είναι ότι αυτό λειτουργεί «πυροσβεστικά», δηλαδή έρχεται να διορθώσει τις ατέλειες μιας προβληματικής φορολογικής πολιτικής έναντι των καινούριων αυτοκινήτων. Πρακτικά, αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση είναι να νομοθετήσει ένα νέο φορολογικό πλαίσιο για τα αυτοκίνητα, το οποίο θα είναι πιο ορθολογικό και θα λαμβάνει υπόψη του και την ευρωπαϊκή πρακτική. Αναφορικά δε με το περιβαλλοντικό πρόβλημα που θα δημιουργήσει η λήξη της απόσυρσης και η παραμονή στην κυκλοφορία πολύ παλαιών αυτοκινήτων, εκεί προτείνουν αντικίνητρα χρήσης ρυπογόνων αυτοκινήτων μέσω αύξησης τελών. Δηλαδή, «όπου φτωχός και η μοίρα του».

Σε κάθε περίπτωση τη διχογνωμία και την παράταση της αβεβαιότητας την πληρώνει η αγορά του αυτοκινήτου, καθώς αδυνατεί να ανακάμψει μετά τη μείωση κατά περίπου 70% των πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων το διάστημα 2010 - 2015, σε σχέση με το διάστημα 2000 - 2009.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!