Tι χρώμα αυτοκίνητο αγοράζουμε;

Πέτρος Πιτσίνης
Tι χρώμα αυτοκίνητο αγοράζουμε;
Ποια είναι τα δημοφιλέστερα χρώματα για τα Ι.Χ. μας, τι προτιμούν οι αγοραστές μικρών μοντέλων και ποιες αποχρώσεις επιλέγουν οι κάτοχοι SUV και καμπριολέ;

Μπορεί να δημιουργούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνεχώς νέες υποκατηγορίες, για να καλύψουν τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις των πελατών τους, όμως οι Ευρωπαίοι παραμένουν συντηρητικοί όσον αφορά στα χρώματα των οχημάτων τους. Γιαυτό και οι ευρωπαϊκοί δρόμοι πλημμυρίζουν από λευκά, μαύρα, γκρίζα και ασημί αυτοκίνητα, ενώ σπανίζουν τα αμαξώματα με έντονες αποχρώσεις.

Στην ετήσια έκθεση της χημικής βιομηχανίας BASF αναφέρεται, ότι το λευκό παρέμεινε και το 2015 στην κορυφή των ευρωπαϊκών προτιμήσεων, καθώς το επέλεξε το 30% των αγοραστών καινούριων μοντέλων. Δεύτερο ήρθε το μαύρο με 19%, τρίτες οι γκρι αποχρώσεις με 16% και τέταρτο το ασημί με 13%. Δηλαδή πάνω από τα τρία τέταρτα των πελατών στη Γηραιά Ήπειρο επέλεξε «άχρωμες βαφές».

Οι υπόλοιποι προτίμησαν το μπλε (9%), το κόκκινο (6%), το καφέ (4%), το μπεζ (2%) και το πράσινο (1%).

Πάνω από τα μισά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν το 2015 επί ευρωπαϊκού εδάφους διέθετε μεταλλική βαφή, ενώ ένα στα έξι παραγγέλθηκε με περλέ χρώμα. Περίπου το 29% των πελατών αρκέστηκε σε απλές βαφές για το αμάξωμα του Ι.Χ. του.

Πάντως οι προτιμήσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου. Έτσι στα μίνι είναι σύμφωνα με τη BASF πολύ δημοφιλές το κόκκινο και στα SUV οι καφέ αποχρώσεις. Αντίθετα, οι αγοραστές σπορ και ανοιχτών μοντέλων προτιμούν κυρίως μπλε και κόκκινους χρωματισμούς.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!