Δεν παλεύεται ο πάγος (video)

Γιώργος Βαρίνος
Δεν παλεύεται ο πάγος (video)
Με την Ελλάδα να ντύνεται στα λευκά, καλό είναι να θυμηθούμε ότι οι παγωμένοι δρόμοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και, φυσικά, να πράξουμε τα δέοντα.

Η κάμερα στο ταμπλό του συγκεκριμένου αυτοκινήτου που βλέπουμε στο video από έναν αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ, αποκαλύπτει μια σειρά οδυνηρών ανθρώπινων λαθών που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούν στο ατύχημα. Πρώτο βασικό λάθος η υψηλή ταχύτητα όλων των αυτοκινήτων, σε ένα δρόμο καλυμμένο με χιόνι που δεν μπορεί να γνωρίζεις σε ποια σημεία έχει μετατραπεί σε πάγο. Δεύτερο βασικό λάθος που οδηγεί τελικά και στο ατύχημα, η απότομη αλλαγή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου. Μια ελαφριά αλλαγή κατεύθυνσης και λίγο φρένο, αρκεί για να οδηγήσει το αυτοκίνητο που κινείται στο αριστερό ρεύμα σε ανεξέλεγκτη πορεία και τελικά στη σκληρή μεταλλική «αγκαλιά» αυτού που καταγράφει τη σκηνή. Το οποίο, επίσης, χωρίς καμία δυνατότητα επιβράδυνσης, απλώς παρασύρει το αυτοκίνητο που βρέθηκε εμπρός και το ίδιο κατευθύνεται εκτός δρόμου, εντελώς ακυβέρνητο.

Σε συνθήκες παγετού στο οδόστρωμα, ακόμα και ένα σταματημένο αυτοκίνητο -αν υπάρχει ανωφέρεια ή κατωφέρεια- μπορεί να ολισθήσει. Η πρόσφυση των τροχών είναι σχεδόν μηδενική, οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί αν αυτό κινείται κιόλας. Χειμερινά ελαστικά, αλυσίδες ή άλλου είδους μέσα που εξασφαλίζουν πρόσφυση ειδικά στους κινητήριους τροχούς είναι οι μόνες λύσεις για να συνεχίσει να κινείται ένα όχημα στον πάγο με κάποια σχετική –όχι απόλυτη- ασφάλεια. Ακόμα δε περισσότερο, η πολύ χαμηλή ταχύτητα επιβάλλεται, ώστε ακόμα και στην περίπτωση ολίσθησης τα αποτελέσματα να περιορίζονται σε υλικές ζημιές και να μην απειλείται η ζωή όλων των χρηστών του δρόμου. Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά μυστικά που πρέπει να γνωρίζει κανείς για να κινείται με ασφάλεια σε «πολικές» συνθήκες, ωστόσο τα βασικότερα είναι αυτά και καλό είναι μην παραβιάζονται, για να μην θρηνούμε θύματα και κάθε λογής απώλειες σε κάθε επιδείνωση του καιρού.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!