Οδηγώντας στο χιονιά (video)

Γιώργος Βαρίνος
Οδηγώντας στο χιονιά (video)
Τις επόμενες ημέρες το χιόνι θα κάνει την εμφάνισή του και μερικές απλές συμβουλές οδήγησης και τοποθέτησης αλυσίδων ίσως αποδειχτούν σωτήριες.

Η σπάνια αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα μας δεν μας επιτρέπει να έχουμε την απαραίτητη εξοικείωση κατά την οδήγηση υπό την παρουσία τους, με αποτέλεσμα χαοτικές καταστάσεις στους δρόμους. Ωστόσο, τηρώντας κάποιους απλούς κανόνες και με την κατάλληλη προετοιμασία του αυτοκινήτου, όταν αντιμετωπίσουμε χιόνι ή πάγο θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς δράματα.

Το βασικότερο που πρέπει τηρούμε όταν οδηγούμε σε συνθήκες πολύ χαμηλής πρόσφυσης, είναι η διατήρηση μιας σταθερής και χαμηλής ταχύτητας, που ειδικά σε συνθήκες παγετού μπορεί να είναι και μικρότερη των 10 χλμ./ώρα. Διατηρώντας σταθερή την κινητική κατάσταση του αυτοκινήτου, χωρίς απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, έχουμε πάντα περισσότερες πιθανότητες να μην χάσουμε την πρόσφυση των ελαστικών, έστω και αν αυτή είναι ελάχιστη. Εσείς, ως έξυπνος οδηγός πρέπει να θυμάστε επίσης:

  • Να έχετε υαλοκαθαριστήρες σε άριστη κατάσταση
  • Να έχετε το σωστό βάθος πέλματος στα ελαστικά και πάντως όχι μικρότερο από 4 χιλιοστά
  • Να έχετε ελέγξει τη σωστή πίεση των ελαστικών και να έχετε τοποθετήσει κατάλληλο αντιψυκτικό στο κύκλωμα ψύξης του κινητήρα και στο νερό για τους υαλοκαθαριστήρες
  • Να έχετε πάντα μαζί σας τις ιδανικές για τη διάσταση των ελαστικών σας αντιολισθητικές αλυσίδες
  • Να κάνετε μια πρόβα τοποθέτησης των αλυσίδων, ώστε όταν απαιτηθεί να ολοκληρώσετε τη διαδικασία εύκολα, γρήγορα και σωστά
  • Όταν οδηγείτε σε αντίξοες συνθήκες, φροντίστε να έχετε γεμάτο με καύσιμο το ρεζερβουάρ, πόσιμο νερό στο αυτοκίνητο και κάποιες μικρές προμήθειες ξηράς τροφής. Αν αποκλειστείτε έστω και για λίγες ώρες κάπου, έτσι θα μείνετε ζεστοί, ενυδατωμένοι και χορτασμένοι.
  • Έχετε πάντα μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο, φορτισμένο
  • Φυσικά, αν δεν υπάρχει λόγος να οδηγείτε υπό αντίξοες συνθήκες ή δεν νοιώθετε ασφαλείς με τις ικανότητές σας ή την κατάσταση του αυτοκινήτου σας, μην το κάνετε.

Στη συνέχεια δείτε το video με τις οδηγίες για την τοποθέτηση των αλυσίδων και μην ξεχνάτε, όποιες και αν είναι οι συνθήκες, ότι οδηγώντας με προσοχή, καθαρό μυαλό και παραμένοντας ευγενείς και συγκαταβατικοί, διευκολύνουμε τόσο εαυτούς όσο και αλλήλους, να φτάσουμε στους προορισμούς μας με ασφάλεια και άνεση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!