Θα χάσει την περιουσία του ο Βίντερκορν;

Θα χάσει την περιουσία του ο Βίντερκορν;

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της VW μπορεί να υποχρεωθεί να πληρώσει από την τσέπη του μέρος των ζημιών της εταιρείας λόγω δικής του αμέλειας στο σκάνδαλο των ρύπων.

Θα χάσει την περιουσία του ο Βίντερκορν;

Καταστροφικό μπορεί να αποδειχθεί για τον Μάρτιν Βίντερκορν το αυστηρό μετοχικό Δίκαιο, που ισχύει στη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτό, οι μάνατζερ μίας επιχείρησης ευθύνονται προσωπικά για τις ζημιές της εταιρείας τους, όχι μόνον λόγω δόλου, αλλά και εφόσον έχουν προκύψει εξαιτίας της δικής τους αμέλειας, όσον αφορά στους ελέγχους.

Ο Γερμανός καθηγητής Δικαίου του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, Γκρέγκορ Μπάχμαν, δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα ‘’Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’’, ότι «σε μία ακραία περίπτωση θα χαθούν εντελώς όλες οι οικονομίες του Βίντερκορν». Αυτό δεν θα συμβεί μόνον στον τέως Διευθύνοντα Σύμβουλο της VW, αλλά και στα υπόλοιπα πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, καθώς όλα εμπλέκονται –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- στο σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων.

Η γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε, ότι τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της VW, έχουν σκοπό να καταθέσουν αγωγή εναντίον του Βίντερκορν για τη ζημιά που υπέστη η εταιρεία. Αν βρεθεί ο Βίντερκορν ένοχος, θα πρέπει να πληρώσει πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στην οικονομική ιστορία της Γερμανίας. Να σημειώσουμε, ότι οι ετήσιες αποδοχές του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου της VW έφταναν στο απόγειο της δόξας του τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου της VW είναι μάλιστα υποχρεωμένα βάσει νομοθεσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας να υποβάλλουν την αγωγή, αφού πρόκειται «για το καλό της επιχείρησης».

Ένα μέρος της αποζημίωσης θα καλυφθεί από την ασφάλεια, που παρέχει η VW σε όλα τα κορυφαία στελέχη της. Ωστόσο, τα υπόλοιπα χρήματα που ίσως επιδικάσει το δικαστήριο, θα πρέπει να πληρωθούν από τον ίδιο τον Βίντερκορν και τα άλλα πρώην μέλη του Δ.Σ. της Volkswagen, ακόμη και αν χρειαστεί να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Best of internet