Ιστορική συνεργασία

Γιώργος Βαρίνος
Ιστορική συνεργασία
Οι Honda, BMW Motorrad και Yamaha συνεργάζονται για την αναβάθμιση της ασφάλειας των μοτοσικλετών.

Η BMW Motorrad, η Honda Motor Co. Ltd. και η Yamaha Motor Co. Ltd. συνεργάζονται για να βελτιώσουν τις εφαρμογές των Συνεργαζόμενων/Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών - Cooperative-Intelligent Transportation Systems (C-ITS) στις μοτοσικλέτες. Άμεσα δε, πρόκειται να ιδρύσουν μία κοινοπραξία για αυτό το σκοπό, με την ονομασία Connected Motorcycle Consortium.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας - Memorandum of Understanding (MoU), που υπογράφηκε από όλα τα μέλη κατασκευαστές τού ACEM (Ευρωπαϊκός σύνδεσμος κατασκευαστών μοτοσικλετών) το 2014, οι λειτουργίες του C-ITS θα παρουσιαστούν από το 2020 και μετά. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, οι τρεις κατασκευαστές θα ξεκινήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα C-ITS άμεσα.

Η συνεργασία αυτή ανακοινώθηκε χθες, 6 Οκτωβρίου 2015, στο Παγκόσμιο Συνέδριο ITS στο Bordeaux (Γαλλία), στη μεγαλύτερη διοργάνωση για «έξυπνα» συστήματα και υπηρεσίες μεταφορών. Οι τρεις εταίροι έχουν ενθαρρύνει επίσης και άλλους κατασκευαστές μοτοσικλετών να προσχωρήσουν στην κοινοπραξία για να αυξήσουν την ασφάλεια των μοτοσικλετών.

Εν όψει των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες για την ανάπτυξη των έξυπνων συστημάτων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των οχημάτων, οι τρεις κατασκευαστές ενώνουν τώρα τις δυνάμεις τους προκειμένου να κερδίσουν σημαντικό χρόνο και εμπειρία, με στόχο την αύξηση της ασφάλειας των μοτοσικλετών.

Τα συστήματα ITS μοτοσικλετών θα διαφέρουν από αυτά των αυτοκινήτων. Λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου, τα ηλεκτρονικά συστήματα πρέπει να είναι μικρότερων διαστάσεων και ανθεκτικά στο νερό, τη σκόνη και τους κραδασμούς. Παράλληλα, επειδή οι μοτοσικλέτες κινούνται εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τα αυτοκίνητα, η εξέλιξη λογισμικού και οι αλγόριθμοι έχουν ειδικές απαιτήσεις.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!