My Story|Βασίλης Ορφανός: Ο γητευτής της ερήμου

My Story|Βασίλης Ορφανός: Ο γητευτής της ερήμου
Εκεί που οι άλλοι σταματούν, αυτός συνέχισε. Και έτσι, διόλου απλά και εύκολα, έγινε ο πρώτος Έλληνας αγωνιζόμενος που κέρδισε το Rally Dakar.

Ο Βασίλης Ορφανός δεν είναι από τα πρόσωπα που «κάπου έχεις δει στην τηλεόραση». Είναι όμως το πρόσωπο που έχει κοινωνήσει από το ιερό δισκοπότηρο των εκτός δρόμου αγώνων μοτοσικλέτας και έχει κερδίσει το Rally Dakar. Ο μόνος Έλλην, ever.

Έχοντας αφήσει πίσω του μια εξαιρετικά πλούσια σε πρωταθλήματα πορεία 12 ετών σε αγώνες Enduro σε Ελλάδα και Ευρώπη, περνά από μια επίπονη διαδικασία προπονήσεων και η εικόνα της ερήμου που πλημμυρίζει το μυαλό του έρχεται πλέον πιο κοντά. Τόσο κοντά που, το 2003 στα 30 του χρόνια, μπαίνει μέσα της και ξεκινά το πρώτο του Dakar, που καταλήγει στο θρίαμβο -επιτυχία θεωρείται ο τερματισμός- και στην πρώτη θέση της κατηγορίας που συμμετέχει. Ακολουθούν πέντε ακόμα Dakar.

Για να επιβιώσεις «μόνος σου στη μέση ενός ωκεανού άμμου» όπως ο Βασίλης πολύ παραστατικά αναφέρει, δεν αρκεί να είσαι καλός, άψογος, αλάνθαστος οδηγός. Χρειάζονται πολλά περισσότερα. «Η αγάπη μου για τις μοτοσικλέτες με οδήγησε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να μπορώ να αντιλαμβάνομαι τη μοτοσικλέτα μου, τι μου “λέει”. Για το λόγο αυτό άλλωστε σπούδασα και μηχανολόγος/μηχανικός».

Τη συμπυκνωμένη αγωνιστική του γνώση αλλά και τη φιλοσοφία που οδηγεί τον οποιοδήποτε άνθρωπο στην κατάκτηση ακόμα και του πιο δύσκολου στόχου, ο Βασίλης Ορφανός την προσφέρει απλόχερα τόσο μέσα από το βιβλίο του «Ψυχές στην άμμο», όσο και μέσα από τη Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης που έχει δημιουργήσει, με επίσημη αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας (European Road Safety Charter).

Ο Έλληνας που συμμετείχε στον πιο σκληρό αγώνα rally, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1979 μέχρι σήμερα 31 αγωνιζόμενοι και υποστηρίζε ότι «ο φόβος είναι μια ψευδαίσθηση που σε εμποδίζει να πετύχεις το στόχο σου», έχει σίγουρα ένα μεγάλο μάθημα ζωής να διδάξει σε όλες και όλους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!