Πόρτα στη Fiat – Chrysler από την GM

Πόρτα στη Fiat – Chrysler από την GM
Η διευθύνουσα σύμβουλος της GM απέρριψε την πρόταση της FCA για μια εξαγορά μαμούθ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times το οποίο επικαλείται πολύ υψηλόβαθμα στελέχη της GM που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne, απέστειλε στα μέσα Μαρτίου e-mail στη διευθύνουσα σύμβουλο της General Motora, Mary Barra. Θέμα του e-mail αυτού ήταν η έκφραση της διάθεσης εκ μέρους του ομίλου FCA για μια συνέργεια των δύο μεγάλων βιομηχανιών, που θα δημιουργούσε έναν «κατασκευαστή γίγαντα» με τεράστια οφέλη στη μείωση του κόστους παραγωγής τόσο των αυτοκινήτων της GM, όσο και της FCA.

Οι αιτιάσεις του κ. Marchionne φαίνεται ότι δεν έπεισαν ούτε την Κα Barra, ούτε το διοικητικό συμβούλιο, ούτε και τους μετόχους της GM. Έτσι, σύμφωνα με τα ανώνυμα στελέχη που επικαλείται το ρεπορτάζ των ΝΥΤ, το αίτημα για ραντεβού που είχε θέσει ο Marchionne ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της πρότασής του απορρίφθηκε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Sergio Marchionne είχε αναλάβει το 2004 την αναβίωση της Fiat από την χειρότερη ίσως θέση της ιστορίας της, με πολύ θετικά αποτελέσματα, οδηγώντας της στην σημερινή κερδοφορία. Ταυτόχρονα, όπου βρεθεί και όπου σταθεί δηλώνει φανατικός υπέρμαχος των συνεργασιών και των συμπράξεων, που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας, μείωση του κόστους και αύξηση του κέρδους. Από την άλλη πλευρά, τον τελευταίο καιρό οι κινήσεις του δείχνουν μια απόγνωση και «δεν του βγαίνουν», καθώς αρκετά ευγενικά και μα το γάντι του έχει αρνηθεί αντίστοιχη συζήτηση στις αρχές του 2015 και το γαλλικό group PSA (Peugeot Citroen).

Ο Marchionne δεν είναι φυσικά από τα στελέχη που παραιτούνται εύκολα και στο πέρασμα των χρόνων έδειξε ότι ξέρει τον τρόπο να διοικεί προς όφελος των μετόχων μιας εταιρείας. Το αν, από την άλλη πλευρά, οι κινήσεις τα θα ευοδωθούν ή θα γίνουν η αρχή μιας αρνητικής εικόνας για την FCA –υπό την έννοια ότι χωρίς κάποια συνεργασία δεν μπορεί να σταθεί στο μέλλον, μένει να αποδειχθεί. Άλλωστε, μετά την ανακοίνωση της απόρριψης της πρότασης της FCA από την GM, οι μετοχές της FCA έπεσαν κατά 10% τις δύο επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!