Mε περιπολικά φυσικού αερίου η Ελληνική Αστυνομία

Πέτρος Πιτσίνης
Mε περιπολικά φυσικού αερίου η Ελληνική Αστυνομία
Η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζει διαγωνισμό για την προμήθεια τριακοσίων περιπολικών με κινητήρες φυσικού αερίου, οι οποίοι εκπέμπουν χαμηλότερους ρύπους και προσφέρουν ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης.

Η Ελληνική Αστυνομία προβάλλει ένα νέο, οικολογικό πρόσωπο και ταυτόχρονα κάνει οικονομία στις κρατικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό προμήθειας 300 περιπολικών της Αστυνομίας με καύσιμο φυσικό αέριο (CNG). Εφόσον πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, τότε οι επιλογές είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, καθώς η προκήρυξη θα αφορά μόνον εργοστασιακά μοντέλα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου και βενζίνης) της μικρομεσαίας κατηγορίας και όχι βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα, που έχουν υποστεί εκ των υστέρων μετατροπές.

Αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ως φαβορί τρία μοντέλα του ομίλου Volkswagen. Πιο πολλές πιθανότητες έχουν τα μοντέλα Skoda Octavia CNG και Seat Leon CNG, ενώ αουτσάιντερ είναι το VW Golf αντίστοιχης τεχνολογίας. Στα τέλη Ιουλίου είχαν προσφέρει δωρεάν η εισαγωγική εταιρεία Kosmocar και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου μία Skoda Octavia φυσικού αερίου στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία εξυπηρετεί από τότε τις επιχειρησιακές ανάγκες του Α΄ Τμήματος Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής. Η Κοsmocar ανέλαβε για τρία χρόνια δωρεάν τη συντήρηση του συγκεκριμένου περιπολικού και η ΔΕΠΑ προσέφερε δωρεάν τα καύσιμα για τους πρώτους έξι μήνες.

Να σημειώσουμε, ότι τα οχήματα φυσικού αερίου εκπέμπουν πολύ χαμηλότερους ρύπους και εκλύουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ το κόστος χρήσης τους εκτιμάται γύρω στο 20% χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο ενός πετρελαιοκίνητου μοντέλου ανάλογης απόδοσης και προδιαγραφών. Στην Αττική λειτουργούν πέντε πρατήρια φυσικού αερίου και στη Θεσσαλονίκη άλλα δύο, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο θα εγκαινιαστούν και νέα. Επίσης, υπάρχουν πρατήρια και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορείς να πραγματοποιήσεις χωρίς πρόβλημα τη συγκεκριμένη διαδρομή με ένα αυτοκίνητο φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!