Χρόνος, κόστος και απόσταση ανάμεσα σε 8 μεγάλες ελληνικές πόλεις

Gazzetta team
Χρόνος, κόστος και απόσταση ανάμεσα σε 8 μεγάλες ελληνικές πόλεις
Πόση ώρα θα διαρκέσει ένα ταξίδι με αφετηρία τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις; Βρίσκουμε οκτώ διαδρομές που καλύπτουν χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο και παράλληλα, αναλύουμε τα κόστη των διοδίων.

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο με αυτοκινητόδρομους ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που μειώνουν τις αποστάσεις και κάνουν το ταξίδι μας ασφαλέστερο. Με αφορμή λοιπόν αυτούς, βρήκαμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στον προορισμό μας, επιλέγοντας μερικές από τις βασικές ελληνικές πόλεις.

Παράλληλα, αναφέρουμε το συνολικό ποσό των διοδίων (χωρίς την επιστροφή), που σε πολλές περιπτώσεις έρχεται... μία η άλλη με τα καύσιμα! Να διευκρινίσουμε ότι όλα έχουν υπολογισθεί με το αυτοκίνητο ως μέσο και ενδέχεται σε άλλες περιπτώσεις (μοτοσυκλέτα, αυτοκινούμενο) τα κόστη να είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα. Πάμε να τα δούμε!

Αθήνα-Καλαμάτα

Χιλιόμετρα: 240

Ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας, η Καλαμάτα απέχει περίπου 240 χιλιόμετρα. Ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Πάτρα και πριν την αρχαία Κόρινθο, στρίβουμε με κατεύθυνση προς Τρίπολη. Ο συνολικός χρόνος που απαιτεί η συγκεκριμένη διαδρομή είναι περίπου 150 λεπτά (2,5 ώρες) και τα διόδια ανέρχονται στα 13,65€. Οι σταθμοί που συναντάμε είναι επτά, με φθηνότερο αυτόν της Βελιγοστής (1,20€) και ακριβότερο αυτόν του Σπαθοβουνίου (2,45€).

Αθήνα-Πάτρα

Χιλιόμετρα: 212

Η Ολυμπία Οδός που μόλις ολοκληρώθηκε, αναβάθμισε την πόλη της Πάτρας αφού πλέον οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν έναν ασφαλή και άνετο αυτοκινητόδρομο. Τα 212 χιλιόμετρα καλύπτονται μέσα σε περίπου 100 λεπτά και το ποσό που καλείται να πληρώσει ο οδηγός στα διόδια είναι 11,40€, μέσα από πέντε σταθμούς. Ο ακριβότερος είναι στον Ελαιώνα(3,20€) και ο φθηνότερος είναι του Ισθμού (1,80€).

Αθήνα-Άρτα

Χιλιόμετρα: 350

Μέσω της Ολυμπίας Οδού και ύστερα, της Ιόνιας Οδού φτάνουμε πλέον στην Άρτα. 3 ώρες και 30 λεπτά είναι αρκετά για να φτάσει ένα αυτοκίνητο στην πόλη της Ηπείρου και μάλιστα με ασφάλεια. Μόνο το ποσό των διοδίων είναι κάπως... τσουχτερό (34,10€) γιατί υπάρχει στη μέση και η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου (13,30€) όπου είναι και ο ακριβότερος σταθμός. Στο σύνολο, σταματάμε εννέα φορές για διόδια με το πιο φθηνό να βρίσκεται στον Ισθμό, ζητώντας αντίτιμο 1,80€.

Αθήνα-Ιωάννινα

Χιλιόμετρα: 410

Σε περίπου 4 ώρες καλύπτεται η διαδρομή Αθηνών-Ιωαννίνων, με τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού. Όσον αφορά τα διόδια, ισχύει ότι και για την Άρτα, απλώς προστίθεται ακόμη ένας σταθμός (Τέροβο) με κόστος 3,05€. Φυσικά, τα 13,30€ που ζητούνται από τη Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου μπορούν να περιοριστούν σχεδόν στα μισά, χρησιμοποιώντας το Φέρι Μποτ που εκτελεί συνεχή δρομολόγια.

Αθήνα-Λάρισα

Χιλιόμετρα: 360

3 ώρες και 30 λεπτά χρειάζεται ο οδηγός ενός ΙΧ για να φτάσει μέχρι και την πόλη της Λάρισας. Ο αυτοκινητόδρομος που εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη διαδρομή δεν είναι νέος, ωστόσο είναι απόλυτα ασφαλής για τους χρήστες του. Τα διόδια που πληρώνουμε μέχρι να φτάσουμε εκεί είναι 21,75€, με το φθηνότερο σταθμό να εντοπίζεται στην Αγία Τριάδα (1,75€) και τον πιο ακριβό στο Μοσχοχώρι (3,90€).

Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Χιλιόμετρα: 503

Λίγο λιγότερες από 5 ώρες διαρκεί το ταξίδι ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Τα διόδια που πληρώνουμε αποτελούνται από έντεκα σταθμούς συνολικά (30,65€) και τα πιο ακριβά βρίσκονται στο Μοσχοχώρι (3,90€). Από την άλλη, τα φθηνότερα είναι τα τελευταία που πληρώνουμε στα Μάλγαρα με το κόστος διέλευσης να βρίσκεται στα 1,20€.

Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα

Χιλιόμετρα: 260

Η Εγνατία Οδός είναι εκείνη που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τα Ιωάννινα. Η απόσταση των 260 χιλιομέτρων δεν θέλει περισσότερες από 2 ώρες και 45 λεπτά και συναντάμε μόλις τρεις σταθμούς διοδίων. Το συνολικό κόστος βρίσκεται στα λογικά 6,0€ και ο φθηνότερος σταθμός είναι εκείνος των Μαλγάρων (1,20€). Οι υπόλοιποι δύο βρίσκονται στον Πολύμυλο και το Μαλακάσι και στοιχίζουν από 2,40€.

Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη

Χιλιόμετρα: 300

3 ώρες παρά λίγα λεπτά χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στην Αλεξανδρούπολη, με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη. Και εδώ, θα χρησιμοποιήσουμε την Εγνατία Οδό για να καλύψουμε τα 300 χιλιόμετρα της διαδρομής. Τρεις και πάλι οι σταθμοί των διοδίων σχηματίζοντας το ποσό των 7,20€. Το κόστος κάθε σταθμού είναι μοιρασμένο στο ίσο, αφού κάθε φορά πληρώνουμε από 2,40€.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!