Οκτώ τετρακίνητα μοντέλα σε τιμή ευκαιρίας! (pics)

Πέτρος Πιτσίνης
Οκτώ τετρακίνητα μοντέλα σε τιμή ευκαιρίας! (pics)
Όσο τα εμπροσθιοκίνητα SUV συνεχίζουν να πληθαίνουν, ψάχνουμε να βρούμε μερικά αυτοκίνητα στην ελληνική αγορά που είναι 4x4 αλλά, τηρουμένων των αναλογιών, είναι και προσιτά.

Τετρακίνηση σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία, περισσότερη εμπιστοσύνη στο όχημα και αρκετή διασκέδαση εκτός ασφάλτου. Γιατί όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες μας παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερα εμπροσθιοκίνητα SUV;

Η απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις αυξημένες καταναλώσεις και τις εκπομπές ρύπων, σε συνδυασμό με τα «θέλω» των ιδιοκτητών, που αγοράζουν τέτοια αυτοκίνητα για την πρακτικότητα και το image, όχι για να οργώνουν τα βουνά.

Ωστόσο, υπάρχουν οικονομικά τετρακίνητα στην αγορά, τόσο στο κομμάτι της συντήρησης, όσο και σε αυτό της αγοράς. Περίεργο πάντως, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένα «κενό» 5 χιλιάδων Ευρώ στην αγορά, αφού από το Panda των 16.150€ «εκτοξευόμαστε» στο Vitara των 21.160€!

Έτσι, στην ίδια μας τη λίστα υπάρχουν δύο κατηγορίες: Αυτή που «παίζει» κάτω από τις 20.000€, με πρωταγωνίστρια εταιρεία τη Suzuki και τα υπόλοιπα, που φτάνουν μέχρι το συμβολικό όριο που θέσαμε. Πάμε να δούμε τα οκτώ πιο φθηνά, με τιμές που απευθύνονται σε πολλά «πορτοφόλια» καθώς ως «ταβάνι» βάλαμε τις 22.500€.

Suzuki Ignis

Τιμή εκκίνησης: 14.180€

Το Ultra Compact SUV που παρουσίασε η Suzuki έχει εμφάνιση που δεν περνάει απαρατήρητη και τετρακίνητες εκδόσεις. Το μοτέρ που συνδυάζεται είναι το DualJet των 1.2 λίτρων, όπου χάρη στους 90 ίππους, την κοντή κλιμάκωση του σασμάν και το χαμηλό βάρος (κάτω από 900 κιλά) κινούν το μικρό αμάξωμα σε πολύ σβέλτους ρυθμούς. Μάλιστα, η κατανάλωση καυσίμου σε ρεαλιστικές συνθήκες μένει κοντά στα 6 λίτρα ανά 100 χλμ.

Suzuki Swift

Τιμή εκκίνησης: 14.330€

Η Suzuki έχει μεγάλη παράδοση στα τετρακίνητα και για αυτό προσφέρει τέτοιες εκδόσεις ακόμη και στο Swift, κάτι που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο μοντέλο της κατηγορίας. Φυσικά δεν έχει δυνατότητες off road όπως τα υπόλοιπα της λίστας, ωστόσο είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους χρειάζονται την τετρακίνηση για άλλους λόγους, όπως οι συχνές χιονοπτώσεις τους χειμερινούς μήνες. Κάτω από το καπό βρίσκεται ο ίδιος 1.2 που συναντάμε και στο Ignis.

Suzuki Jimny

Τιμή εκκίνησης: 14.640€

Μοιάζει με... αστείο, όμως και το τρίτο φθηνότερο τετρακίνητο μοντέλο της ελληνικής αγοράς ανήκει στη Suzuki! Το Jimny το γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα, σαν ένα από τα πιο καλοπουλημένα μοντέλα της κατηγορίας, λόγω των φοβερών ικανοτήτων του εκτός ασφάλτου και των «μαζεμένων» διαστάσεών του. Κινείται από ένα μοτέρ βενζίνης των 1.3 λίτρων και των 85 ίππων, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί οικονομικό, όμως είναι «τέρας» αξιοπιστίας.

Dacia Duster

Τιμή εκκίνησης: 15.500€

Το φθηνότερο μικρομεσαίο SUV στην Ελλάδα είναι το Dacia Duster, με μεγάλες ικανότητες εκτός δρόμου και καλούς χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Η τιμή που αναφέρουμε παραπάνω αφορά τον κινητήρα βενζίνης των 1.6 λίτρων με τους 115 ίππους, ωστόσο διατίθεται και με άλλα μοτέρ, έναντι λίγων χιλιάδων Ευρώ παραπάνω. Το τουρμποντίζελ 1.5 dCi με τα 110 άλογα, κοστίζει για παράδειγμα 17.350€!

Fiat Panda 4x4

Τιμή εκκίνησης: 16.150€

To ιταλικό μίνι διατίθεται σε έκδοση 4x4, με αρκετές αισθητικές διαφοροποιήσεις και μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος. Για το μέγεθός του, η τιμή είναι ελαφρώς «αλμυρή» ωστόσο δικαιολογείται στο μεγαλύτερο βαθμό της από την ύπαρξη του αποδεδειγμένα εξαιρετικού 1.3 MultiJet κάτω από το καπό. Το πετρελαιοκίνητο μοτέρ αποδίδει 95 ίππους και κινεί γρήγορα, αλλά κυρίως, οικονομικά, το ελαφρύ Panda.

Suzuki Vitara

Τιμή εκκίνησης: 21.160€

Τελειωμό δεν έχουν τα Suzuki στη λίστα με τα πιο προσιτά τετρακίνητα της αγοράς. Αυτή τη φορά, έχουμε το νέο Vitara που άλλαξε προσανατολισμό από τα προηγούμενα, όμως δεν ξέχασε το χωμάτινο πρόσωπό του. Η βασική τετρακίνητη έκδοση κινείται από τον 1.600άρη βενζίνης, με τους 120 ίππους και την τεχνολογία VVT. Διατίθεται και ως τουρμποντίζελ στον ίδιο κυβισμό και με την ίδια ιπποδύναμη, στα 22.090€.


Opel Mokka X

Τιμή εκκίνησης: 22.200€

Το πρόσφατα ανανεωμένο Mokka X είναι και προσιτό, ακόμη και στις τετρακίνητες εκδόσεις του. Η βασική AWD συνδυάζεται με τον 1.4 Turbo της εταιρείας, απόδοσης 140 ίππων, που σημαίνει ότι είναι το πιο ισχυρό ανάμεσα στα οκτώ μοντέλα που παρουσιάζουμε. Η κατανάλωση καυσίμου είναι λογική και ο εξοπλισμός ασφαλείας ανώτερος κάθε προσδοκίας, καθώς περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα.

SsangYong Tivoli

Τιμή εκκίνησης: 22.340€

Η κορεάτικη φίρμα με την παράδοση στην κατασκευή τετρακίνητων μοντέλων έφτιαξε ένα μικρομεσαίο SUV με χαρακτήρα, ενδιαφέρουσα εμφάνιση και φυσικά, τετρακίνητες εκδόσεις. Αυτές πάνε «πακέτο» μόνο με το μοτέρ πετρελαίου της γκάμας και όχι το ατμοσφαιρικό βενζίνης. Αυτό σημαίνει ότι κινείται από έναν τουρμποντίζελ 1.6 λίτρων, με 115 ίππους και το κιβώτιο είναι ένα χειροκίνητο εξάρι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!