10 πράγματα, που πρέπει να ξέρουμε για το ευρωπαϊκό Ι.Χ.

Πέτρος Πιτσίνης
10 πράγματα, που πρέπει να ξέρουμε για το ευρωπαϊκό Ι.Χ.
Ακτινογραφούμε τον κλάδο των επιβατηγών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, που αποτελεί καθοριστικό βαρόμετρο για τους πολίτες και την οικονομία της ηπείρου μας.

Eδώ και πάνω από 100 χρόνια το Ι.Χ. καθορίζει την εικόνα της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα και προσφέρει στους πολίτες της ανεξαρτησία και ελευθερία μετακινήσεων. Η χρήση των επιβατηγών μοντέλων αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία, καθώς μεγαλώνουν οι αποστάσεις των καθημερινών μας διαδρομών, ενώ το 70% των ταξιδιών στην Ευρώπη πραγματοποιείται με Ι.Χ.

Είναι πραγματικά δύσκολο να μπορέσεις να παρουσιάσεις συνοπτικά έναν τόσο σημαντικό κλάδο σε δέκα αριθμούς, όμως εμείς επιχειρήσαμε αυτή την «ακτινογραφία», που πιστεύουμε ότι δίνει μία εικόνα του ευρωπαϊκού Ι.Χ.

360 δις ευρώ είναι τα ετήσια έσοδα των κρατών – μελών της ΕΕ από την παραγωγή και τη χρήση επιβατηγών μοντέλων. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 8% των συνολικών φορολογικών εσόδων στην Ευρώπη των 28.

140 μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων λειτουργούν επί ευρωπαϊκού εδάφους.

256 εκατ. επιβατηγά οχήματα κυκλοφορούν σήμερα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

5,6% είναι το μερίδιο των «πράσινων» Ι.Χ. (ηλεκτρικών, φυσικού αερίου και υγραερίου) στον συνολικό στόλο των επιβατηγών μοντέλων της Γηραιάς Ηπείρου. Αντίστοιχα το μερίδιό τους στις ταξινομήσεις καινούριων αυτοκινήτων πέρυσι ήταν 4,2%.

24% των Ι.Χ. που κατασκευάζονται σε όλον τον κόσμο, παράγεται στην Ευρώπη.

10 χρόνια και άνω είναι ο μέσος όρος των Ι.Χ. στην ΕΕ.

5.498.518 επιβατηγά μοντέλα made in EU εξήχθησαν πέρυσι στον υπόλοιπο πλανήτη. Η αξία τους ξεπερνούσε τα 125 δις ευρώ.

118,1 γρ. ανά χιλιόμετρο ήταν πέρυσι η μέση εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στα νέα αυτοκίνητα, που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη. Αυτό συνιστά μία μείωση της τάξης του 36,5% κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

16,5 εκατ. Ι.Χ. κατασκευάσθηκαν το 2016 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

14,6 εκατ. επιβατηγά μοντέλα ήταν ταξινομημένα το 2016 στην ΕΕ, δηλαδή 6,8% περισσότερα σε σύγκριση με πρόπερσι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!