Αθήνα – Γιάννενα σε 3:30’ αλλά προς 37,25€

Πέτρος Πιτσίνης
Αθήνα – Γιάννενα σε 3:30’ αλλά προς 37,25€
Από σήμερα που παραδίδεται και το προτελευταίο κομμάτι της Ιόνιας οδού, το ταξίδι προς τα Ιωάννινα θα αποκτήσει άλλη διάσταση, τόσο σε χρόνο, όσο και σε κόστος.

Η Ιόνια οδός ήταν ένας δρόμος απόλυτα αναγκαίος, ο οποίος, μαζί με την Εγνατία οδό, ανοίγει τις πύλες της ξεχασμένης –και πανέμορφης- δυτικής Ελλάδας στον κόσμο.

Όπως διαβάσατε ήδη στο inMotion, σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου παραδόθηκε το τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο της Αμφιλοχίας μέχρι την παράκαμψη της Άρτας, δημιουργώντας ένα σύγχρονο, ενιαίο αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ, για να ταξιδέψει κανείς από το Αντίρριο έως και τα Ιωάννινα. Η απόσταση αυτή, υπολογίζεται ότι πλέον θα καλύπτεται σε 1:45’.

Με αυτό το δεδομένο και με την Ε.Ο. Κορίνθου – Πάτρας ήδη ολοκληρωμένη, ξεκινώντας από Αθήνα ένα επιβατικό αυτοκίνητο, δεν χρειάζεται παρά μόλις 3:30’ καθαρού χρόνου ταξιδιού για να φτάσει στα Ιωάννινα. Χρόνος που, πριν λίγα χρόνια, ήταν ανέφικτος ακόμα και μέχρι το Μεσολόγγι.

Ωστόσο οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι απαιτούν και αυξημένα διόδια, το κόστος των οποίων, στην περίπτωση της Ιόνιας οδού, επιβαρύνονται σημαντικά και από το πέρασμα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Σε αυτή ο οδηγός ενός επιβατικού αυτοκινήτου θα πληρώσει 13.30€, στο τμήμα από Αθήνα έως Αντίρριο 11,50€, ενώ από Αντίρριο για Ιωάννινα το κόστος θα ανέρχεται στα 12,45€. Το άθροισμα λοιπόν είναι 37,25€ ή, μετ’ επιστροφής, 74,5€.

Ένα σύγχρονο αυτοκίνητο diesel περίπου 120 ίππων που κατά την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητες έως 130 χλμ./ώρα απαιτεί περίπου 5 λίτρα καυσίμου/100 χλμ., θα χρειαστεί για την κάλυψη των 400 περίπου χιλιομέτρων της απόστασης Αθήνα – Ιωάννινα περίπου 20 λίτρα καυσίμου. Αυτά, με κόστος πετρελαίου στα 1.2€ κοστίζουν 24€. Δηλαδή 13,25€ λιγότερα από αυτά που θα πληρώσει για διόδια.

Αντίστοιχα, ένα σύγχρονο αυτοκίνητο ανάλογης ισχύος με κινητήρα βενζίνης θα καταναλώσει 7 λίτρα/100 χλμ., δηλαδή περίπου 28 λίτρα για τη διαδρομή. Με κόστος βενζίνης 1.40€, ο οδηγός θα χρειαστεί 39,2€. Δηλαδή ακριβώς 2€ περισσότερα από αυτά που θα πληρώσει για διόδια.

Είναι λοιπόν προφανές ότι παρότι ο χρόνος, η ασφάλεια και η ευκολία των μετακινήσεων στους νέους κεντρικούς οδικούς άξονες έχει βελτιωθεί εκθετικά, ταυτόχρονα αυτό ισχύει και για το κόστος. Καθιστώντας για πολλούς συμπολίτες μας απαγορευτική τη δυνατότητα πραγματοποίησης ενός τέτοιου ταξιδιού –τουλάχιστον μέσω των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!