Κίνδυνος - θάνατος αυτά τα παιδικά καθισματάκια! (pic & vid)

Πέτρος Πιτσίνης
Κίνδυνος - θάνατος αυτά τα παιδικά καθισματάκια! (pic & vid)
Δραματικά αποτελέσματα για δύο παιδικά καθίσματα σε crash test της λέσχης ADAC, καθώς αποκολλήθηκαν από τα στηρίγματά τους και απέτυχαν πλήρως, να προστατεύσουν τους μικρούς επιβάτες τους.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Πρόσφατο crash test της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ADAC σε συνεργασία με τον οργανισμό προστασίας των καταναλωτών Stiftung Warentest αποκάλυψε, ότι εξακολουθούν και κυκλοφορούν στην αγορά ελαττωματικά παιδικά καθισματάκια. Στη δοκιμή πρόσκρουσης, που πραγματοποιήθηκε με ταχύτητα 64 χλμ./ώρα απέτυχαν οικτρά δύο επώνυμα προϊόντα, καθώς αποκολλήθηκαν από τα σημεία στήριξης.

Πρόκειται για το καθισματάκι Grand Car Seat της γαλλικής Jane και το μοντέλο Οptia της γερμανικής Recaro σε συνδυασμό με το σύστημα κουμπώματος Smart Click Base. Το εσωτερικό κέλυφος του καθίσματος της Recaro ξεκόλλησε εντελώς από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης και εκτοξεύθηκε μαζί με το μωρό προς τα εμπρός. Σε πραγματικές συνθήκες θα κινδύνευε ακόμη και η ζωή του μικρού επιβάτη του, αλλά και του ατόμου, που θα καταλάμβανε ενδεχομένως το μπροστινό κάθισμα. Στο κάθισμα της Jane έσπασε οι σύνδεσμοι με το σύστημα στήριξης Isofix και έτσι αυτονομήθηκε φεύγοντας προς τα εμπρός.

Πριν ένα χρόνο είχε παρουσιάσει το Recaro Optia παρόμοια προβληματική συμπεριφορά σε ανάλογη δοκιμή πρόσκρουσης και η εταιρεία αντικατέστησε το σύστημα σύνδεσης Recaro Fix για το Isofix με το νέο Smart Click Base. Ωστόσο, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε! Η Jane και η Recaro ανέφεραν, ότι οι δικές τους δοκιμές δεν είχαν δείξει τέτοια αρνητικά αποτελέσματα και διερευνούν τα νέα στοιχεία, προκειμένου να προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις και να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα. Πάντως η Jane διέκοψε προσωρινά τη διάθεση του καθίσματός της στο εμπόριο.

Όσοι έχουν αγοράσει ένα από τα δύο συγκεκριμένα καθισματάκια, θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο κατάστημα που το προμηθεύτηκαν και να έρθουν σε επαφή με την αντιπροσωπεία. Και βέβαια μακριά από αυτά τα προϊόντα, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να αποκατασταθούν τα ελαττώματά τους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!