Σκοτώνει η αϋπνία στο τιμόνι

Πέτρος Πιτσίνης
Σκοτώνει η αϋπνία στο τιμόνι
Η κούραση θεωρείται η αιτία για το 1 στα 5 τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, όπου πολλοί οδηγοί παραδέχονται ότι τους έχει πάρει ο ύπνος στο τιμόνι.

Στη βορειότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, ο ήλιος αυτή την εποχή χάνεται μόνο για 2 ώρες και 56 λεπτά.Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, που σύμφωνα με έρευνα της που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research επιβιώνουν με πολύ λίγο ύπνο, οι μεγαλύτερες ημέρες του χρόνου που ξεκίνησαν με το θερινό ηλιοστάσιο μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνες. Καθώς οι λίγες ώρες ύπνου μειώνονται ακόμα περισσότερο, λόγω της αύξησης της δραστηριότητας σε ένα πολύ πιο φωτεινό 24ωρο.

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους κοιμάται πολύ λίγο. Αυτό το γεγονός αναμφισβήτητα να επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης, προκαλώντας μειωμένη συγκέντρωση και καθυστερημένες αντιδράσεις, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στους οδηγούς μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Η κούραση ευθύνεται για το 1 στα 5 τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα, 1 στους 5 οδηγούς παραδέχεται ότι τον έχει πάρει ο ύπνος στο τιμόνι.

Σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, εναέριες και πλευρικές πινακίδες αναβοσβήνουν υπογραμμίζοντας τους κινδύνους, αλλά και τα αυτοκίνητα εκδίδουν προειδοποιήσεις εάν οι οδηγοί παρουσιάσουν σημάδια κόπωσης.

Αρκετοί κατασκευαστές αυτοκινήτων χρησιμοποιούν σε μοντέλα τους εικόνα από κάμερες και ειδικούς αλγόριθμους, που υπολογίζουν τη συχνότητα κίνησης του τιμονιού και τις εν γένει αντιδράσεις του οδηγού. Αν διαγνώσουν μείωση αντανακλαστικών προειδοποιούν τον οδηγό με οπτικά και ηχητικά μηνύματα να κάνει αμέσως στάση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Driver Alert system της Ford. Χρησιμοποιεί μία εμπρόσθια κάμερα για να αναγνωρίζει οδικές σημάνσεις, ανιχνεύει ακούσια εκτροπή από την πορεία του αυτοκινήτου και εμφανίζει το σύμβολο μιας κούπας καφέ για να δείξει ότι είναι ώρα για διάλειμμα.

Η Ford συνεχίζει να βελτιώνει το σύστημα το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν μία δεκαετία περίπου. Για μοντέλα εξοπλισμένα με σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3, ακούγεται το μήνυμα “I need a coffee” και μέσω GPS, αρχίζει αμέσως η αναζήτηση κάποιου cafe. Στην Ευρώπη, η αναβαθμισμένη τεχνολογία θα διατίθεται για τα Edge, Galaxy, Mondeo, S MAX και Transit. Το νέο Fiesta θα ωφεληθεί επίσης από τις βελτιώσεις.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!