Απλησίαστη η στάθμευση στην Αθήνα

Πέτρος Πιτσίνης
Απλησίαστη η στάθμευση στην Αθήνα
Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην τέταρτη θέση του top ten ανεξάρτητης έρευνας με τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου.

Το γεγονός ότι η Αθήνα φιγουράρει τέταρτη ανάμεσα σε δέκα μητροπόλεις παγκοσμίως θα μπορούσες να το πεις και διάκριση. Αν η κατάταξη δεν αφορούσε τα υψηλότερα κόστη στάθμευσης.

Η ελληνική πρωτεύουσα είναι «φωτιά και λάβρα» όταν αποφασίσεις να αφήσεις το αυτοκίνητό σου σε κάποιο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, καθώς το μέσο κόστος ανά ώρα φτάνει στα 5,5€, όταν σε πόλεις με πολύ μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα –για παράδειγμα στο Παρίσι και στο Μιλάνο- αυτό δεν ξεπερνά τα 4,2 και τα 5,0€ αντίστοιχα.

Οι υπερβολικές χρεώσεις στους αθηναϊκούς χώρους πάρκινγκ φαντάζουν παράλογοι, αν συνυπολογιστεί ταυτόχρονα ένα ακόμα γεγονός: το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα. Σύμφωνα με το διεθνές νομισματικό ταμείο, το 2016 η Ελλάδα βρίσκεται στην 47η θέση της σχετικής παγκόσμια κατάταξης, με ποσό 26,669 δολάρια, έως και 50% μικρότερο από το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών, στις οποίες βρίσκονται οι πόλεις της έρευνας.

Η τελευταία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ψηφιακών υπηρεσιών μετακίνησης μέσω κοινής χρήσης οχημάτων Ubeeqo, η οποία δραστηριοποιείται σε κάποιες από αυτές αλλά όχι στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, εκφρασμένα σε ευρώ για να γίνονται πιο άμεσα κατανοητά και αφορούν το μέσο, ωριαίο κόστος στάθμευσης.

1. Νέα Υόρκη: 23,5€

2. Λονδίνο: 10,0€

3. Στοκχόλμη: 7,6€

4. Αθήνα: 5,5€

5. Όσλο: 5,1€

6. Μιλάνο: 5,0€

7. Άμστερνταμ: 4,6€

8. Τελ Αβίβ: 4,2€

9. Παρίσι: 4,2€

10. Μόναχο: 4,1€

Πρωταθλητής σε απόλυτα νούμερα αναδεικνύεται η Νέα Υόρκη, τη στιγμή όμως που το μέσο αμερικανικό κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται στα 57,436 δολάρια, περισσότερο δηλαδή από το διπλάσιο σε σχέση με αυτό των Ελλήνων. Συνυπολογίζοντας και αυτό το δεδομένο η Αθήνα δεν φτάνει να κατακτήσει την πρώτη θέση του βάθρου, άνετα όμως προσπερνά Στοκχόλμη και Λονδίνο σε αναλογία κόστους στάθμευσης/κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Προφανώς οι επιχειρηματίες των parking δεν βρίσκουν τον παραμικρό λόγο να μειώσουν το κόστος των υπηρεσιών τους στην Ελλάδα της κρίσης, το οποίο αν συγκριθεί με οκτάωρη καθημερινή απασχόληση εργαζομένου, ξεπερνά κατά πολύ το βασικό μισθό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!