Θα είναι αυτό το ιπτάμενο αυτοκίνητο του μέλλοντος; (vid)

Πέτρος Πιτσίνης
Θα είναι αυτό το ιπτάμενο αυτοκίνητο του μέλλοντος; (vid)
Μια ισραηλινή εταιρεία παρουσίασε την πρότασή της για ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο, που μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για τη μετακίνηση στις πόλεις.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ραγδαία ανάπτυξη των πόλεων θα φέρει τα επόμενα χρόνια πολλές αλλαγές στις μετακινήσεις μας.

Εκτός από τα ηλεκτρικά και αυτόνομα κινούμενα οχήματα, την πρακτική της κοινής χρήσης και του διαμοιρασμού οχημάτων που θα βιώσουμε βραχυπρόθεσμα, στο ελάχιστα πιο μακρινό μέλλον μάλλον θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στον ουρανό. Διότι τα επίγεια κινούμενα οχήματα δεν θα αρκούν για το εξαιρετικά συνωστισμένο περιβάλλον των πόλεων.

Όσο λοιπόν τα αστικά ακίνητα θα αυξάνονται σε ύψος για να μπορέσουν να στεγάσουν τα δεκάδες εκατομμύρια των κατοίκων τους, τα οχήματά μας θα πρέπει να μάθουν να πετούν. Γεγονός που πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και αεροναυπηγικής θεωρούν αναπόφευκτο.

Μοναδικές Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Η Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες, όπως Urban Aeronautics από το Ισραήλ, ασχολούνται με τη σχεδίαση μικρών επιβατικών ιπτάμενων οχημάτων καθέτου απογειώσεως, γνωστά και ως VTOL (Vertical Take Off and Landing).

Η ιδέα της Metro Skyways, θυγατρικής της Urban Aeronautics, ξεκίνησε από μια εφαρμογή ενός αντίστοιχου αεροσκάφους για στρατιωτική χρήση, που εξελίσσει η μητρική εταιρεία. Αυτό, πέραν της ικανότητας να απογειώνεται και να προσγειώνεται οπουδήποτε και το μικρό μέγεθος, έχει επίσης χαρακτηριστικά αυτόνομης και μη επανδρωμένης λειτουργίας. Τα οποία θα φανούν πολύ χρήσιμα για το μέλλον των «ιπτάμενων αυτοκινήτων».

Μπορεί σε πολλούς από εμάς η έννοια του ιπτάμενου ιδιωτικής χρήσης μέσου μεταφοράς να φαίνεται ότι ανήκει μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο η εξέλιξη των drone και, όπως μπορείτε να δείτε και στο video, των στρατιωτικών VTOL όπως το Cormorant της Urban Aeronautics, φέρνει όλο και εγγύτερα το ενδεχόμενο των «ιπτάμενων αυτοκινήτων».

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η πρόταση της Metro Skyways διαθέτει δύο μεγάλα στροφεία εμπρός και πίσω, τα οποία εξασφαλίζουν την πτήση και την πλοήγηση. Ακόμα δε και σε περίπτωση παύσης των κινητήρων, που μπορούν να είναι εσωτερικής καύσης ή ηλεκτρικοί, το City Hawk, όπως ονομάζει το μελλοντικό της αυτό σχέδιο η εταιρεία, θα έχει τη δυνατότητα ασφαλούς προσεδάφισης μέσω αυτόματα εκτεινόμενου αλεξίπτωτου.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ένα επιτυχημένο λογοπαίγνιο της Metro Skyways με το όνομα City Hawk: αυτό έχει ως αναφορά την πόλη Kitty Hawk, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, όπου οι αδερφοί Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη πτήση μηχανοκίνητου αεροσκάφους στις 17 Δεκεμβρίου του 1903.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!