Τι είναι το... ηλεκτρικό «φυτώριο»; (vid)

Gazzetta team
Τι είναι το... ηλεκτρικό «φυτώριο»; (vid)
Η FIA θέλει να ξεκινήσει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος Formulino E, που θα αποτελεί... φυτώριο του πρώτου ηλεκτρικού μηχανοκίνητου σπορ στην ιστορία.

Πριν από 3,5 χρόνια... γεννήθηκε ένα νεοσύστατο πρωτάθλημα, η Formula E, το πρώτο μηχανοκίνητο σπορ στην ιστορία, όπου τα μονοθέσια θα έχουν μόνο ηλεκτρικούς κινητήρες. Όμως, όλα τα αθλήματα έχουν και... φυτώρια, όπως η Formula1 το GP2 ή αλλιώς Formula2. Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν μπορούσε να γίνει αυτό, καθώς έπρεπε πρώτα να μπουν τα... θεμέλια στην FE και να σταθεί στα πόδια της.

Πλέον, έχει γίνει αυτό, αφού προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου, ώστε να έχει ακροαματικότητα και έντονη παρουσία στις κερκίδες. Έτσι, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει στα σχέδιά της να δημιουργήσει άλλο ένα σπορ, το οποίο θα ονομάζεται Formulino E. Σε αυτό θα συμμετέχουν οδηγοί που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία, ώστε στη συνέχεια να παίρνουν μία θέση στην FE.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή είναι... φυτώριο του αθλήματος και η Formula1, αφού οι περισσότεροι πρώην πιλότοι της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχουν επιλέξει τα ηλεκτρικά μονοθέσια. Μάλιστα, τελευταίο χαρακτηριστικό αποτελεί ο Εστεμπάν Γκουτιέρεζ, που έχασε τη θέση του στη Haas και θα συνεχίσει για το υπόλοιπο της σεζόν στη Formula E με την Techeetah.

Όσο για τα μονοθέσια, θα βασίζονται στο σασί F007 της Dallara, το οποίο χρησιμοποιείται σε αυτά της Formula3, ενώ οι μπαταρίες θα είναι χωρητικότητας 15 kWh και θα έχουν διάρκεια για 20 λεπτά. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον κινητήρα, αυτός θα κατασκευαστεί από την Punch Powertrain και θα έχει την ονομασία EP2-R, τη στιγμή που θα αποδίδει 163 ίππους και θα ζυγίζει μέχρι 600 κιλά για να επιτρέπει την επιτάχυνση από στάση σε 100 χλμ./ώρα σε 4 δεύτερα, τη στιγμή που η μέγιστη ταχύτητα θα φτάνει τα 200 χλμ./ώρα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!